"Gnusna šala"
0

Lažni TV prilog o ruskim tenkovima izazvao paniku u Gruziji

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Panika je u subotu zavladala među Gruzijcima kada je jedna provladina TV stanica objavila lažni prilog da su ruski tenkovi ušli u prijestolnicu Tbilisi i da je predsjednik Mihael Sakašvili ubijen.

Stanica "Imedi TV" najavila je prilog kao "imitaciju mogućih događaja", ali mnogi gledaoci to nisu primijetili, s obzirom na to da je od silnih poziva došlo do kraha u mobilnim vezama, a mnogi žitelji Tbilisija istrčali su na ulice.

Gruzijsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da TV prilog koji nije imao natpis da je riječ o prevari izazvao "veliku paniku".

Jedan bioskop u Tbilisiju ispražnjen je pošto su roditelji u panici odveli djecu kući, rekao je jedan gledalac, a prenio Reuters.

Ruska agencija Interfax prenijela je fleš izvještaj o "navodnom", ali nepotvrđenom ulasku ruskih tenkova u Tbilisi i smrti Sakašvilija, a radio stanica "Eho Moskve" prekinula je program "vijestima" iz Gruzije.

Koristeći arhive iz sukoba Rusije i Gruzije u augustu 2008, gruzijska TV stanica je prikazala napredovanje ruskih tenkova.

Medijska kuća se kasnije izvinula zbog panike koju je prilog izazvao, ističući da im je jedina namjera bila da prikažu "kako bi izgledao najgori dan u historiji Gruzije".

Desetine gnjevnih Gruzijaca okupilo se TV ispred stanice gdje je opozicioni političar Nino Burdžabnadže rekao novinarima da je šala bila gnusna.