Svijet
0

Zakazane demonstracije u vezi sa pokretom "Okupirajmo"

SRNA
Demonstracije, koje su u vezi sa pokretom "Okupirajmo", najavljene su u Amsterdamu, Atini, Barseloni i Londonu povodom Međunarodnog dana rada - 1. maja.

Evropska konfederacija sindikata (ETUC) saopštila je danas da želi da obilježi 1. maj kao dan zapošljavanja mladih i socijalne pravde. U saopštenju se ističe da su mjere štednje rezultirale nesigurnošću na tržištu rada, posebno među mladim ljudima.

"Nesigurnost pri zapošljavanju, posebno među mladim ljudima, nije rješenje krize. Fleksibilni radni ugovori i niske plate neće otvoriti put ka rastu", rekla je generalni sekretar ETUC Bernadet Segol.

Tokom govora, održanog povodom 1. maja, danski premijer  Helle Thorning-Schmidt i trenutni predsjedavajući EU usvojila je njemački stav o pitanju mjera štednje.

Ona je, govoreći pohvalno o uzdržanosti danskih radnika u pregovorima o platama, istakla da su "oni znali da će ih koštati zaposlenja i narudžbi ukoliko bi u Danskoj plate bile mnogo veće nego u zemljama sa konkurentskim proizvodima".

U Evropi je trenutno najviši stepen nezaposlenosti nakon uvođenja evra 1999. godine. Skoro 24 miliona Evropljana je nezaposleno, od kojih je 5,5 miliona mladih.

Ovaj problem je aktuelan u Španiji, gdje je jedan od četiri Španca bez posla.
Španski dnevnik "El Pais" navodi da da se u Madridu okupilo oko 70.000 demonstranata. Španski premijer Marijano Rahoj poručio je demonstrantima da će nastaviti sa uvođenjem mjerama štednje pošto Madrid smanjuje državnu potrošnju - da bi smanjio deficit u budžetu sa 8,5 odsto na tri odsto iduće godine.