Svijet
0

Novi protesti u Madridu protiv vladinog rješavanja ekonomske krize

SRNA
Nekoliko stotina nezaposlenih Španaca, koji su pješke do Madrida prešli nekoliko stotina kilometara, pridružili su se protestima protiv vlade premijera Marijana Rajoya i njegovog rješavanja ekonomske krize.

Nekoliko stotina nezaposlenih osoba putovalo je pješke iz regiona Andaluzije na jugu Španije, gdje je jedna od najviših stopa nezaposlenosti, Katalonije na sjeveru i drugih oblasti.

Marš je planiran za večeras ka trgu Puerta del Sol u Madridu, koji je centralna tačka protesta u kojima je učestvovalo nekoliko hiljada demonstranata.

Nasilje je izbilo na protestima početkom mjeseca i policija je upotrebljavala suzavac i gumene metke.

Demonstranti su uzvikivali "Nezaposleni, probudite se", a pridružili su im se i članovi pokreta "Ogorčeni", koji u proteklih godinu dana redovno organizuju mirne proteste na trgu.

Španska Vlada pokušava da izbjegne zahtjev za cjelokupnom finansijskom pomoći nakon što je bila primorana da od lidera evrozone zatraži do 100 milijardi eura pomoći bankama.

Rajoy je najavio mjere štednje i povećanje poreza vrijedne 65 milijardi eura kako bi ispunio ciljeve za smanjenje deficita koje je uspostavio Brisel.

Jedna od najkontroverznijih mjera štednje utjecat će na beneficije nezaposlenih.