{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hiljade Španaca na protestima u više od 80 gradova

S
13.5.2012. u 08:53
2
2
Hiljade Španaca na protestima u više od 80 gradova
2
Hiljade Španaca na protestima u više od 80 gradova
S protesta u Madridu (Foto: AFP)
Hiljade Španaca gnijevnih zbog teške ekonomske situacije protestima u više od 80 gradova obilježili su godišnjicu od formiranja pokreta "Revoltirani" /"Indignados"/, koji je pokrenuo slične proteste širom svijeta.
Demonstranti u Španiji i Engleskoj, gdje se takođe juče okupilo oko 600 osoba koji osuđuju Banku Engleske, pozvali su na globalni dan akcije protiv politike strogih mjera štednje i produbljivanja jaza između bogatih i siromašnih. Ni u jednoj zemlji, međutim, protesti nisu imali razmjere kao u Španiji.

Kako navodi Reuters, ogorčeni Španci imaju još više razloga da budu bijesni nego kada su prošle godine u ovo vrijeme protestovali mjesec dana na madridskom centralnom trgu Puerta del Sol, privlačeći međunarodnu pažnju. Nezaposlenost u ovoj zemlji prešla je 24 odsto, preko polovine mladih Španaca je bez posla, dok je ekonomija ponovo zapala u recesiju.

Konzervativna vlada španskog premijera Mariana Rajoya uvela je stroge mjere štednje kako bi umirila međunarodna tržišta i izbjegla da joj se nametnu nepoželjne mjere spasavanja, koje bi zemlju mogle odvesti u još dublju krizu. "Moramo ustati i reći da je dosta. Govore nam da smo lijeni da bi nam mogli oduzeti socijalno blagostanje i narušiti zdravlje i obrazovanje", rekla je državna službenica Glorija Bravo, jedna od demonstranata.

Španci su jučer skandirali slogan koji je obilježio dosadašnje proteste: "Govore nam da je ovo demokratija, ali nije". Oko 2.000 španskih policajaca jučer je postavljeno na dužnost kako bi spriječili demonstrante da provedu noć na trgu, gdje su ogorčeni Španci prošle godine kampovali mjesec dana.

Španci su obećali da će demonstracije trajati četiri dana, čime će se obnoviti pokret "Revoltirani", koji je pretrpio interne podjele. U eurozoni vlada zabrinutost da će i Španiji biti potreban paket pomoći kakav je odobren Grčkoj, Irskoj i Portugalu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: