Svijet
19

Zajedničko pismo ministru odbrane Kanade u vezi sa kupovinom meta s uvredljivim nazivom

Klix.ba
Sporna lutka za vježbanje koja nosi naziv "Bosanac RPG"
Sporna lutka za vježbanje koja nosi naziv "Bosanac RPG"
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) i Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) uputili su zajedničko protestno pismo kanadskom ministru odbrane Jasonu Kenneyju povodom javnih informacija da je Ministarstvo narodne odbrane Kanade kupilo vojne mete za vježbanje i treniranje britanskih vojnika među kojim su i mete pod nazivom "Bosanac RPG".

Poštovani gospodine Kenney,

Pišemo Vam u ime kanadske bošnjačke zajednice u vezi sa informacijom da je Vlada Kanade nabavila mete za vježbe britanskih vojnika. Među porudžbinama su i mete nazvane "Bosnian Male", stoji na početku pisma koje potpisuju Hamdija Čustović, predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada.

"To je poniženje i uvreda za više od 30.000 kanadskih Bošnjaka koji su došli u Kanadu uglavnom kao preživjele žrtve agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima, posebno Bošnjacima. Ove godine ćemo obilježiti dvadeset godina od genocida u Srebrenici, najvećeg zločina u Evropi poslije holokausta. Stoga preživjele žrtve agresije i genocida još više boli stašno poniženje njihovog nacionalnog identiteta korištenjem naziva 'Bosnian Male' za vojne mete. Poslije strašnih muka u agresiji i genocidu došli smo u Kanadu kao našu drugu domovinu u kojoj ljudska prava, slobode i iznad svega ljudsko dostojanstvo trebaju biti zaštićeni. Ovaj neprimjereni čin nas ponovo vraća u strahote agresije i genocida i narušava naš osjećaj sigurnosti i jednakosti kao građana i naroda u kanadskom društvu.

Ovaj sramni čin imenovanja vojnih meta je potpuno nepotreban u Kanadi, zemlji koja je ponosna na svoj društveni sistem prepoznatljiv kao kulturni mozaik. Ovaj diskriminirajući čin je bolan i ponižavajući ne samo za trenutnu generaciju kanadskih Bošnjaka, preživjelih žrtava agresije i genocida u Bosni i Hercegovini, već i posebno za mlade Bošnjake koji su rođeni kao kanadski građani", navodi se u pismu.

"Mi podržavamo kanadske oružane snage u njihovoj misiji zaštite mira u svijetu. Međutim, ponižavajuće imenovanje vojnih meta smatramo potpuno nepotrebnim, bolnim i sramnim. To šalje pogrešnu poruku građanima Bosne i Hercegovine koji u velikoj mjeri poštuju prijateljstvo Kanade i Bosne i Hercegovine.

U ime kanadske bošnjačke zajednice tražimo objašnjenje imenovanja vojnih meta, opoziv imenovanja i izvinjenje za ovaj ponižavajući, diskriminirajući čin. Bošnjaci su mirni, slobodni, lojalni građani koji njeguju demokratske vrijednosti, ljudska prava i slobode. Kao lojalni građani Kanade apelujemo na Vladu da se bori protiv predrasuda, nejednakosti i ponižavanja svih njenih građana i nacija za dobrobit kanadskog društva", stoji na kraju pisma Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) i Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK).