Iran
0

Zabranjena proizvodnja poklona za Dan zaljubljenih

FENA
U Iranu je zabranjena proizvodnja poklona za Dan zaljubljenih, kao i promoviranje tog praznika koji iranske vlasti smatraju posljedicom širenja zapadne kulture, izvijestili su iranski mediji.

Dan zaljubljenih (Valentinovo) 14. februara nije službeno zabranjen, ali su ekstremisti upozorili na štetne posljedice širenja zapadnih vrijednosti, jer prema iranskom islamskom zakonu nevjenčanim parovima nije dopušteno da budu u emotivnoj vezi.

Zabrana se odnosi na proizvodnju darova kao što su čestitke, kutije sa simbolima srca i crvene ruže, javila je agencija ILNA.

"Slavljenje stranih praznika je posljedica širenja zapadne kulture. Naša zemlja ima drevnu civilizaciju i mnogo praznika kojima veličamo dobrotu, ljubav i osjećaje", izjavio je predsjednik sindikata vlasnika štamparija Ali Nikou Sokhan.

Dan zaljubljenih je sve popularniji među iranskom omladinom i donosi veliku zaradu u zemlji u kojoj je 70 posto stanovništva mlađe od 30 godina i ne sjeća se islamske revolucije 1979. godine u kojoj je zbačen šah koji je uživao podršku SAD-a.

"Tiskanje i proizvodnja svih proizvoda koji su povezani s Danom zaljubljenih, uključujući plakate, brošure, čestitke, kutije sa simbolima srca, polusrca, crvene ruže i sve aktivnosti koje promoviraju ovaj dan zabranjeni su i vlasti će poduzeti pravne mjere protiv onih koji budu prekršili zabranu", navedeno je u zabrani.

Neki nacionalisti su predložili da se Dan zaljubljenih zamijeni Mehreganom, iranskim praznikom koji se slavi od predislamskog doba. Mehr znači prijateljstvo ili ljubav.