Ahmadinejad djevojkama
0

"Udajte se između 16. i 18. godine"

SRNA
Mahmoud Ahmadinejad (Foto: Reuters)
Mahmoud Ahmadinejad (Foto: Reuters)
Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad izjavio je da je za djevojke najbolje vrijeme za udaju između 16. i 18. godine, prenosi danas iranska štampa.

Analitičari smatraju da ovakva izjava predstavlja pokušaj vlasti da se pridobije podrška mlađih glasača.

Iranski parlament je 2004. godine podigao zakonski prihvatljivu granicu za udaju sa devet na 15 godina.

"Najbolje doba za brak je 16 do 18 godina za djevojke i 19 do 21 godina za momke", rekao je iranski predsjednik, a prenosi list "Marodmsalari".

Ahmadinejadova popularnost je opala poslije spornih predsjedničkih izbora 2009. godine, za koje opozicija tvrdi da su bili namješteni kako bi se osigurao njegov ponovni izbor. Vlasti odbacuju te optužbe.

"Imamo parlamentarne izbore 2012. godine i tvrda linija želi da dobije glasove mladih, kako bi pobijedila na glasanju za sastav skupštine", izjavio je iranski politički analitičar koji nije želio da bude imenovan.

Iranci trpe teret međunarodnih sankcija i sve dublje ekonomske neizvjesnosti. Zvanična stopa inflacije je oko 10 odsto, a stopa nezaposlenosti oko 15 procenata.
Vlasti ohrabruju sklapanje bračnih zajednica kao način za suprotstavljanje "širenju nemorala među omladinom", a pojedini radikalni sveštenici i poslanici upozoravaju na sve veći broj razvoda.

Aktivisti kritikuju zakone o pravima žena, uključujući one koje ženama ograničavaju pravo na razvod ili im ne dozvoljavaju da se zaposle ili napuste zemlju bez suprugove dozvole.