Mahmoud Ahmadinejad
0

"Bliski istok uskoro bez SAD-a i Izraela"

FENA
Mahmoud Ahmadinejad (Foto: AP)
Mahmoud Ahmadinejad (Foto: AP)
Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad izjavio je u petak da će Bliski istok uskoro biti oslobođen od SAD-a i Izraela, dok je veliki broj Iranaca izvikivao proegipatske i antiameričke parole tokom proslave 32. godišnjice islamske revolucije.

Ahmadinejad, pod čijim predsjednikovanjem je animozitet između Irana i Zapada došao do vrhunca, upozorio je Egipćane da se čuvaju "prijateljskog lica" Sjedinjenih Američkih Država, predviđajući pobjedu demonstranata u Egiptu.

"Uskoro ćemo vidjeti novi Bliski istok kako se stvara bez Amerike i cionističkog režima i tu neće biti mjesta za aroganciju svijeta (Zapada)", rekao je Ahmadinejad okupljenoj masi na Trgu slobode u Teheranu.

U govoru koji se dobrim dijelom odnosio na nerede u arapskom svijetu, Ahmadinejad je poručio Egipćanima da budu oprezni, prenio je AFP.

"Oni (SAD) su navukli prijateljsko lice i kažu 'mi smo prijatelji Sjeverne Afrike i arapskih zemalja', ali pazite se i ujedinite se. Vi ćete pobijediti", rekao je on. "Iranski narod je vaš prijatelj i vi imate pravo slobodno odabrati svoj put. Iranski narod podržava to vaše pravo."

Iran, koji nema diplomatske veze s Egiptom, izrazio je podršku tamošnjoj pobuni, a vrhovni ajatolah Ali Hamnei pozvao je na uvođenje islamskog režima u arapskom svijetu.

Na trgu i ulicama Teherana masa Iranaca je uzvikivala parole "Egipćani, Tunižani, vaša pobuna je pravedna" i "Hosni Mubarak 'mubarak' (čestitamo) na pobuni tvog naroda". Slične proslave i marševi održavaju se i u drugim iranskim gradovima.

Ajatolah Homeini je 1979. godine izveo Irance na ulice i s vlasti zbacio šaha Mohammada Rezu Pahlavija, do tada glavnog američkog saveznika u regiji. Uskoro nakon islamske revolucije i zauzimanja američke ambasade u Teheranu prekinuti su i diplomatski odnosi Irana i SAD-a koji nisu uspostavljeni do današnjih dana.

I danas su Iranci na ulicama nosili zastave i postere iranskih vođa ajatolaha Homeinija i ajatolaha Hamneija, sadašnjeg vrhovnog vođe zemlje, i uzvikivali "Smrt Americi! Smrt Izraelu!"

Diplomati iz Evropske unije su bojkotirali proslavu u znak protesta zbog pogubljenja Zahre Bahrami, žene iransko-nizozemskog porijekla koju je Teheran osudio na smrt zbog krijumčarenja droge.