Svijet
0

Obama ohrabruje demonstrante u Iranu

FENA
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u utorak da bi mirni protesti, poput onih koji su doveli do pada vlade u Egiptu, trebali biti dopušteni i na ulicama Irana.

Umjesto toga, iranski režim koji se pravio da slavi svrgavanje predsjednika Hosnija Mubaraka u Egiptu, naređuje da se puca i premlaćuje Irance koji isto kao Egipćani žele miroljubivo izraziti svoje mišljenje, rekao je Obama na konferenciji za medije u Bijeloj kući. Američki predsjednik je istakao da je ono što je istina u Egiptu također trebala biti istina u Iranu.

Deseci hiljada Iranaca okupili su se u ponedjeljak u Teheranu na opozicijskom mitingu u znak solidarnosti s narodnom pobunom u Egiptu. U sukobima opozicijskih demonstranata sa snagama sigurnosti jedna osoba je ubijena a deseci su ozlijeđeni.

Kritikujući vlasti u Teheranu zbog represije prema opozicijskim demonstrantima, Obama je istodobno pohvalio vojne vlasti u Egiptu zbog suzdržanosti u vrijeme narodne pobune i upućivanju "pravih signala" o kretanju prema demokratiji nakon desetljeća autokratije u Kairu.

On je ohrabrio Irance da ustraju u zahtjevima za većim slobodama i demokratskom vlasti. "Nadam se i očekujem da ćemo vidjeti kako narod Irana ima hrabrosti da izrazi svoje težnje za većim slobodama i reprezentativnijom vladom", istakao je Obama.

Iranske demonstracije podsjetile su na masovne proteste koji su potresali tu zemlju nakon lažiranih predsjedničkih izbora 2009. godine, prenijela je Hina. Opozicijski republikanci oštro su kritizirali Obamu da u to vrijeme nije dovoljno pomogao iranskoj opoziciji.