The Washington Post
0

Obama - oštar prema savezniku, oprezan i blag prema protivniku?

FENA
Barack Obama (Foto: Reuters)
Barack Obama (Foto: Reuters)
List The Washington Post piše o kritikama na račun predsjednika Baracka Obame, koji je kada je riječ o protestima u Iranu, navodno "znatno oprezniji" nego kada se prije dvije sedmice demonstriralo u Egiptu.

Prema američkom savezniku Hosniju Mubaraku Obama je bio oštar, dok je prema protivniku Sjedinjenih Država, režimu u Iranu, umjereniji – ovako kritike sažima vašingtonski dnevnik.

Radi se o različitoj dinamici na terenu, smatra autor iz Washington Posta: u Egiptu se protestiralo protiv svjetovne vlade koja je u narodu izgubila podršku. U Iranu je na vlasti vjerski režim, koji je antiamerički i bilo kakva podrška Washingtona iranskoj opoziciji tu bi opoziciju ustvari oslabila – jer bi je režim osudio kao "marionetu" Amerike i Izraela.

Osim toga, piše list The Los Angeles Times, Washington je u Kairu imao znatno više utjecaja zbog ogromne američke vojne i civilne pomoći Egiptu. List iz Kalifornije također bilježi riječi predsjednika Obame da vlade u regiji Srednjeg istoka - i prijatelji Amerike, a i njezini protivnici - moraju shvatiti da se svijet mijenja.

"Na scenu stupa nova, dinamična generacija koja želi da joj se da šansa. Ako ste na vlasti, bolje vam je da se stavite na čelo promjena. Ako za njima kaskate, to je loše za vas", poručio je vlastodršcima u regiji predsjednik Obama.

Blog-komentator američkog Javnog radija Mark Memmott piše da se u Iranu vjerojatno neće ponoviti višesedmični masovni protesti kakvi su viđeni u Egiptu i u Tunisu, koji su doveli do zbacivanja tamošnjih vlada. Po čemu je Iran drugačiji? Drugačiji je zbog toga što je tamošnji režim, za razliku od egipatskoga i tuniskog, spreman koristiti silu a svoje protivnike ocrniti kao strane sluge, kao što je to već učinio nakon predsjedničkih izbora 2009.

U web-publikaciji Huffington Post vanjskopolitički komentatror Haggai Carmon slaže se s tom prognozom, prenijela je VoA. U Egiptu i Tunisu, vojska nije željela nasilno gušiti proteste i takav je njezin stav bio koban za Hosnija Mubarak i predsjednika Tunisa Ben Alija.

Iiranski režim, međutim, raspolaže s gotovo tri stotine tisuća pripadnika revolucionarne garde i paravojne milicije Basidža. Lojalnost tih postrojbi vjerskom vrhu nije upitna i one su prije dvije godine pokazale da su spremne na nasilje – piše komentator Huffington Posta.