Barack Obama
0

"Situacija u Egiptu pokazuje pozitivne znake"

FENA
Barack Obama (Foto: AP)
Barack Obama (Foto: AP)
Američki predsjednik Barack Obama ocijenio je u utorak da situacija u Egiptu nakon odlaska predsjednika Hosnija Mubaraka pokazuje "pozitivne" znake i ocijenio da su Sjedinjene Američke Države poslale "snažnu poruku" svim saveznicima na Bliskom istoku navodeći pobunu kao primjer.

"Očigledno je da treba još puno posla uraditi u Egiptu, ali je ono što smo do sada vidjeli pozitivno", izjavio je američki predsjednik na konferenciji za štampu u Bijeloj kući, prenio je AFP.

"Egiptu će trebati pomoć da izgradi demokratske institucije i ojača ekonomiju koja je oslabljena zbog nedavnih događaja", kazao je on.

"Vrhovni savjet oružanih snaga upravlja zemljom i potvrdio je da će se sporazumi sa zemljama kao što je Izrael i međunarodni sporazumi poštivati", dodao je Obama.

"Poslali smo snažnu poruku našim saveznicima u regiji da nam Egipat bude primjer radije nego Iran", kazao je američki predsjednik.

Barack Obama smatra "ironičnim" što se iranski režim pretvara da slavi ono što se dogodilo u Egiptu, "dok ustvari radi upravo suprotno od onog što se dogodilo u Egiptu tukući ljude koji su pokušali da mirno izraze mišljenje", kazao je on.