Svijet
0

Yildirim: Turska će zadržati svoje trupe u Iraku

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Turska je saopćila danas da će zadržati svoje trupe u Iraku uprkos protestima Bagdada u trenutku kada rastu napetosti između dvije zemlje pred ofanzivu namijenjenu oslobađanju Mosula, iračkog uporišta grupe Islamska država.

"Malo je važno šta kaže iračka vlada, tursko prisustvo će biti zadržano da pobijedi Daech i izbjegne modifikaciju silom demografskog sastava u regiji Mosula", rekao je turski premijer Binali Yildirim.

Mosul, čije trenutno stanovništvo dostiže gotovo milion stanovnika prema UN-u, bio je otomanski teritorij u četiri vijeka prije nego je pripojen Iraku poslije Prvog svjetskog rata i pada Otomanskog carstva.

Ankara cijeni da ima historijska prava na ovaj grad u blizini kojega je instalirala bazu u Bačiki, velikoj brani u Bagdadu. Prema turskim medijima, oko 2.000 turskih vojnika je raspoređeno u Iraku, od kojih 500 u Bačiki, gdje oni dobrovoljno obučavaju iračke sunite u cilju osvajanja Mosula.

Irački poslanici su u utorak pozvali vladu da preduzme mjere odmazde protiv Ankare nakon glasanja turskog parlamenta kojim se produžava mandat koji odobrava turskim trupama da interveniraju u Iraku i Siriji, ocjenjujući "okupacijskim snagama" tursko vojno prisustvo u Bačiki, naveo je AFP.