Afera Hypo
0

Wolfgang Kulterer ostaje u istražnom zatvoru

FENA
Wolfgang Kulterer
Wolfgang Kulterer
Nakon maratonskog saslušanja, bivši šef koruške Hypo Alpe Adria banke Wolfgang Kulterer odveden je u istražni zatvor u Klagenfurtu.

Kulterer je u zatvor odveden u nedjelju kasno navečer, a sud je procijenio kako mora ostati u pritvoru zbog bojazni od bijega i ponavljanja kaznenog djela.

"Bilo je to vrlo dugo i intenzivno saslušanje i ispitivanje, rekao je Bernhard Gaber, šef Soko Hypoa, prenosi oe24.at. Kulterera su ispitivali od osam sati u petak ujutro pa sve do ponoći u subotu, odnosno oko 32 sata.

Kulterer je je uhapšen je još u petak, a ukoliko ga sud proglasi krivim, mogao bi završiti u zatvoru i do deset godina. Kulterea tužiteljstvo tereti za davanje milionskih kredita bez pokrića, u vrijednosti nekretnina i drugih založnih prava, većina od kojih je završila u Hrvatskoj, Srbiji i BiH.

"Sve u svemu, pod lupom se nalazi gotovo 2.000 osoba i poslovnih veza s hipotekarskim kompanijama", dodao je Gaber.

U austrijskim medijima već se pisalo o poslovanju Hypo banke u Hrvatskoj i ostatku regije te kako su u tom kontekstu spominjana imena bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, Vladimira Zagorca i Bruna Orešara.