|

Podignuta optužnica protiv Wolfganga Kulterera

Podignuta optužnica protiv Wolfganga Kulterera
0
F
FENA
4.11.2010. u 15:55
0
komentara
0

dijeljenja
Podignuta optužnica protiv Wolfganga Kulterera
Državno odvjetništvo u Klagenfurtu podiglo je optužnicu protiv bivšeg predsjednika uprave koruške Hypo Alpe Adria Bank, Wolfganga Kulterera, objavio je glasnogovornik toga tijela Helmut Jamnig.
Kulterer je zajedno s još dvije osobe optužen za pronevjeru, a optužnica ga tereti i za davanje lažne izjave pred istražnom komisijom koruškog parlamenta.

Optužnica za pronevjeru odnosi se na dva slučaja odobravanja kredita. Prvi je slučaj kredita od dva miliona eura aviokompaniji Styrian Spirit, koja je kasnije otišla u stečaj, a drugi se odnosi na kredit od 150.000 eura jednom privatnom detektivu.

Po riječima pravosudnih stručnjaka, optužnica je tek početak pravosudne obrade slučaja Kulterer, budući da austrijsko državno odvjetništvo protiv njega vodi istragu zbog, kako je saopćilo , "brojnih drugih teških optužbi".

Za pronevjeru je u Austriji predviđena zatvorska kazna od jedne do deset godina zatvora, ako šteta nastala pronevjerom iznosi više od 50.000 eura. Optužnica protiv Kulterera obuhvaća iznos od 2,15 miliona eura.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.