Austrija
0

Bivši šef Hypo Alpe Adria banke Wolfgang Kulterer pušten uz kauciju

FENA
Wolfgang Kulterer
Wolfgang Kulterer
U aferi u vezi s Hypo Alpe Adria banke došlo je do iznenađujuće odluke suda, pošto je odlučeno da se dozvoli puštanje iz pritvora bivšeg šefa ove ustanove Wolfganga Kulterera, koji se od sredine augusta nalazi u istražnom zatvoru.

Viši sud u Grazu donio je odluku da Kulterer može biti pušten iz pritvora uz kauciju u visini od 500.000 eura. Odluka je obrazložena, između ostalog, time da Kulterer ima prebivalište u Austriji i da se do sada uredno odazivao pozivima suda.

Advokati bivšeg bankara, koji se tereti za propast ove banke, koja je spašena samo odlukom vlade da država preuzme ovu instituciju, sada traže finansijere kaucije, prenosi u četvrtak Tanjug.

Njegov advokat Ferdinand Lanker je rekao da sada najprije treba da se pronađe novac, jer Kulterer ne može tu svotu sam da uplati. Kauciju će, kako je naveo, najvjerovjatnije dati prijatelji i poznanici.

Drugi advokat Kulterera, Dieter Bemdorfer, naglasio je da je određena kaucija previsoka, jer ne postoji opasnost od bjekstva.

Sud u Gracu, međutim, nije uvažio ovu žalbu, smatrajući kako i dalje postoji opasnost od bjekstva i da je zbog toga potrebna tako visoka kaucija. Sud je mišljenja da više ne postoji opasnost uticanja na tok istrage.

Inače, sud nije bio u obavezi da Kultereru ponudi mogućnost oslobađanja uz kauciju, jer je to obavezujuće samo za krivična djela za koja je predviđena maksimalna kazna u trajanju do pet godina zatvora, a za djela za koja se tereti bivši bankar kazna bi mogla iznositi do deset godina robije.

Bemdorfer i Lanker su istakli da je izlazak iz pritvora preduslov za fer suđenje.

Oni su najavili da će se Kulterer, čim bude pušten na slobodu, obratiti javnosti i odgovoriti na sva pitanja.

Hypo Alpe Adria, čiji je šef bio Kulterer, morala je, nakon velikih gubitaka na Balkanu krajem 2009. godine, biti preuzeta od austrijske države.

Okolnosti u vezi s gubicima trenutno su predmet brojnih istraga.