Kao u filmovima Jamesa Bonda
0

FOTO+VIDEO / WikiLeaks sklonište našao u nuklearnom bunkeru

Sarajevo-x.com
Nakon što je Amazon "izbacio" WikiLeaks sa svojih servera, najslavnija web-stranica posljednjih nekoliko dana našla je svoj novi dom u nuklearnom bunkeru iz hladnog rata, duboko ispod švedskih planina, u okruženju koje izgleda kao scena iz filmova o slavnom tajnom agentu Jamesu Bondu.

Kompanija Bahnhof postavila je WikiLeaks na svoje servere u pećini unutar Bijele planine kod Stockholma, javljaju brojni ugledni svjetski mediji poput Forbesa, AP-a i CNN-a.

"Ukoliko je osnivač Julian Assange želio postati Bondov nasljednik, onda je uspio u tome. Konstantni napadi na servere WikiLeaksa natjerali su ga da stranicu skloni u nuklearni bunker iz hladnog rata smješten u stijenama", piše MIT Technology Review.

I ugledni Forbes pisao je u sličnom stilu. Ovaj magazin je naveo da je centar smješten 30 metara ispod zemlje unutar bunkera okruženog ogromnim brdom u centru Stockholma.

"Farma za servera ima jedan ulaz sa pola metra debelim metalnim vratima i agregatima iz njemačkih podmornica", piše Forbes.

Iako je smješten daleko od očiju slučajnih prolaznika, na internetu je moguće pronaći brojne video-snimke i fotografije iz bunkera.

Na jednom od snimaka postavljenih na YouTube, centar je opisan kao jedno od "najcool mjesta na planeti" i "idealno je za Jamesa Bonda". Direktor Bahnhofa rekao je da je inspiraciju za centar pronašao u naučnoj fantastici i filmovima Jamesa Bonda.