|

FOTO+VIDEO
/
WikiLeaks sklonište našao u nuklearnom bunkeru

WikiLeaks sklonište našao u nuklearnom bunkeru
0
S
Sarajevo-x.com
4.12.2010. u 21:00
42
komentara
0

dijeljenja
1/12
2/12
3/12
4/12
5/12
6/12
7/12
8/12
9/12
10/12
11/12
12/12
Nakon što je Amazon "izbacio" WikiLeaks sa svojih servera, najslavnija web-stranica posljednjih nekoliko dana našla je svoj novi dom u nuklearnom bunkeru iz hladnog rata, duboko ispod švedskih planina, u okruženju koje izgleda kao scena iz filmova o slavnom tajnom agentu Jamesu Bondu.
Kompanija Bahnhof postavila je WikiLeaks na svoje servere u pećini unutar Bijele planine kod Stockholma, javljaju brojni ugledni svjetski mediji poput Forbesa, AP-a i CNN-a.

"Ukoliko je osnivač Julian Assange želio postati Bondov nasljednik, onda je uspio u tome. Konstantni napadi na servere WikiLeaksa natjerali su ga da stranicu skloni u nuklearni bunker iz hladnog rata smješten u stijenama", piše MIT Technology Review.

I ugledni Forbes pisao je u sličnom stilu. Ovaj magazin je naveo da je centar smješten 30 metara ispod zemlje unutar bunkera okruženog ogromnim brdom u centru Stockholma.

"Farma za servera ima jedan ulaz sa pola metra debelim metalnim vratima i agregatima iz njemačkih podmornica", piše Forbes.

Iako je smješten daleko od očiju slučajnih prolaznika, na internetu je moguće pronaći brojne video-snimke i fotografije iz bunkera.

Na jednom od snimaka postavljenih na YouTube, centar je opisan kao jedno od "najcool mjesta na planeti" i "idealno je za Jamesa Bonda". Direktor Bahnhofa rekao je da je inspiraciju za centar pronašao u naučnoj fantastici i filmovima Jamesa Bonda.

Prijavi grešku


Komentari (42)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...