"Unutar WikiLeaksa"
0

Domscheit-Berg u knjizi opisao Assangea kao "imperatora"

FENA
Julian Assange (Foto: AFP)
Julian Assange (Foto: AFP)
Bivši portparol WikiLeaksa Daniel Domscheit-Berg u svojoj knjizi "Unutar WikiLeaksa: Vrijeme provedeno s Julianom Assangeom na najopasnijem websiteu na svijetu", opisao je Assangea kao "imperatora" koji je postao "osoba kakve je mrzio i protiv kojih je želio da se bori".

U knjizi na njemačkom jeziku u koju je AP imao uvid, Domscheit-Berg piše s kakvim je entuzijazmom pratio spektakulran razvoj te internet stranice, ali i o razočarenju u njenog osnivača.

  • WikiLeaks je pretvarao hakere koje niko drugi ne bi primjetio, u javne ličnosti koje siju strah među političarima, direktorima i vojnimim ekspertima širom svijeta, napisao je Domscheit-Berg.

Naveo je da je primarna misija WikiLeaksa da "kontroliše moć koja je ostajala iza zatvorenih vrata i stvori transparentnost gdje je nije bilo, postala iskvarena upravo zbog moći i tajni. Do svađa među ljudima u WikiLeaksu došlo je, prema navodima Domscheit-Berga, zbog novca, nedostatka transparentnosti i Assangeovog vjerovanja u teorije o zavjerama.

Assange je bio uvjeren da "ne bismo bili sigurni na ulici, da se naša elektronska pošta i koferi provjeravaju, da moramo da idemo u ilegalu i nosimo pancire", napisao je Domscheit-Berg u svojoj knjizi.

On navodi da je do razlaza s Assangeom došlo u septembru kada je on doveo u pitanje Assangeove kvalitete kao vođe.

  • Vođa komunicira i zadobija povjerenje. Ti radiš upravo suprotno. Ponašaš se kao neki imperator ili trgovac robljem, sjeća se da je tada napisao Assangeu dok je s njim četovao.

Njegova knjiga će izaći u petak, 11. februara u Njemačkoj, Australiji, Južnoj Koreji, Britaniji i još 12 evropskih država, dok će četiri dana kasnije, 15. februara, biti objavljena u SAD-u, a uskoro i u Japanu, Brazilu i Rusiji.

Domscheit-Berg je prošlog mjeseca pokrenuo konkurentsku internet stranicu OpenLeaks koji će također objavljivati informacije koje interesuju javnost, ali će onima koji ih objavljuju pružiti mogućnost da u većoj mjeri kontrolišu ko će i na koji će ih način objaviti.