Bogataši, političari, kompanije...
0

WikiLeaks dobio podatke o računima u švicarskoj banci

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Bivši švicarski bankar predao je osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu podatke o računima 2.000 uglednih osoba u jednoj švicarskoj banci, javlja BBC.

Assange je informacije dobio na dva diska od Rudolfa Elmera na press-konferenciji u Londonu, a podaci još uvijek nisu postavljeni na web-stranicu WikiLeaksa. Assange je obećao potpuno razotkrivanje čim podaci budu pregledani.

Bivši bankar Rudolf Elmer u srijedu će se pojaviti na švicarskom sudu zbog kršenja bankarskih zakona. Ovaj bankar je i ranije davao informacije WikiLeaksu, a iz švicarske banke Julius Baer otpušten je 2002. godine.

Prema pisanju švicarskog lista Der Sonntag, informacije se odnose na multinacionalne finansijske kompanije i bogate pojedince iz mnogih zemalja, uključujući Veliku Britaniju, SAD i Njemačku u periodu od 1990. do 2002. godine.

Borac protiv sistema

"Čim pregledamo podatke sve ćemo objaviti", rekao je Assange, koji boravi u Velikoj Britaniji na uslovnoj slobodi i čeka na rješenje zahtjeva o ekstradiciji u Švedsku zbog optužbi za silovanje.

On je rekao da će objavljivanje informacija zavisiti od njihove količine i načina na koji su poredane, ali je rekao da bi to mogli potrajati oko dvije sedmice. Dodao je i da će podaci biti proslijeđeni institucijama poput britanskog Serious Fraud Officea.

"Ja sam protiv sistema. Znam kako on funkcioniše. Bio sa tamo i radio sam posao. Znam da je to svakodnevni posao", rekao je Elmer, koji je istakao da je važno da se zna da je on izvor informacija.

Strahovit pritisak

Otkrio je da su se on i njegova porodica našli pod strahovitim pritiskom nakon odluke o odavanju poslovnih tajni, zbog čega je proveo mjeseca dana u švicarskom zatvoru. Naveo je i da mu je nuđen novac i povlačenje optužnice u zamjenu za šutnju.

Elmer je rekao da se među informacijama nalaze offshore računi 40 političara i skriveni računi tri banke, među njima i banke u kojoj je radio.