{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bivši bankar osuđen zbog odavanja bankarske tajne Wikileaksu

F
19.1.2011. u 19:01
0
0
Bivši bankar osuđen zbog odavanja bankarske tajne Wikileaksu
0
Bivši bankar osuđen zbog odavanja bankarske tajne Wikileaksu
Foto: AFP
Jedan ciriški sud je u srijedu zbog kršenja bankarske tajne na uslovnu kaznu osudio bivšeg švicarskog bankara Rudolfa Elmera, koji je u nekoliko navrata davao Wikileaksu podatke o navodnim prevarantima.
Prvostepeni sud u Zurichu je proglasio 55-godišnjeg Elmera krivim za kršenje bankarske tajne nekoliko puta, kao i za prinudu i prijetnju u nekoliko slučajeva.

Sudac Sebastian Aeppli je osudio Elmera na kaznu od 7.200 švicarskih franaka i uslovnu kaznu od dvije godine. Sudac je smatrao da je optuženik "godinama bio dio bankarskog svijeta" i da je to "iskoristio". Elmerov motiv nije bio borba protiv pronevjera, smatra Aeppli, nego njegovo "otpuštanje".

Elmer je osam godina bio direktor banke Julius Baer na Kajmanskim otocima i optužen je da je odavao imena klijenata medijima i švicarskim poreznim organima otkad ga je poslodavac otpustio 2002. godine zbog "neslaganja".

On je sa sobom odnio iz banke veliki broj internih dokumenata.

Elmer se u srijedu pred sudom dugo branio objašnjenjem da je zahvaljujući funkciji direktora primijetio kako su aktivnosti Juliusa Baera na Kajmanskim otocima bile "nemoralne, da nisu bile u skladu s etikom i da su postale kriminalne".

Ta konstatacija ga je navela da "djeluje protiv bankarskog offshore sistema (sistem za račun nerezidentnih klijenata).

Elmer je u dva navrata davao informacije Wikileaksu. Jednom 2007. godine, a zatim u ponedjeljak direktno osnivaču ove internetske stranice Julianu Assangeu, kojem je dao dva nova CD-a s imenima klijenata banke koji su pokušali da izbjegnu porez.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: