|

Bivši bankar osuđen zbog odavanja bankarske tajne Wikileaksu

Bivši bankar osuđen zbog odavanja bankarske tajne Wikileaksu
0
F
FENA
19.1.2011. u 19:01
0
komentara
0

dijeljenja
Bivši bankar osuđen zbog odavanja bankarske tajne Wikileaksu Foto: AFP
Jedan ciriški sud je u srijedu zbog kršenja bankarske tajne na uslovnu kaznu osudio bivšeg švicarskog bankara Rudolfa Elmera, koji je u nekoliko navrata davao Wikileaksu podatke o navodnim prevarantima.
Prvostepeni sud u Zurichu je proglasio 55-godišnjeg Elmera krivim za kršenje bankarske tajne nekoliko puta, kao i za prinudu i prijetnju u nekoliko slučajeva.

Sudac Sebastian Aeppli je osudio Elmera na kaznu od 7.200 švicarskih franaka i uslovnu kaznu od dvije godine. Sudac je smatrao da je optuženik "godinama bio dio bankarskog svijeta" i da je to "iskoristio". Elmerov motiv nije bio borba protiv pronevjera, smatra Aeppli, nego njegovo "otpuštanje".

Elmer je osam godina bio direktor banke Julius Baer na Kajmanskim otocima i optužen je da je odavao imena klijenata medijima i švicarskim poreznim organima otkad ga je poslodavac otpustio 2002. godine zbog "neslaganja".

On je sa sobom odnio iz banke veliki broj internih dokumenata.

Elmer se u srijedu pred sudom dugo branio objašnjenjem da je zahvaljujući funkciji direktora primijetio kako su aktivnosti Juliusa Baera na Kajmanskim otocima bile "nemoralne, da nisu bile u skladu s etikom i da su postale kriminalne".

Ta konstatacija ga je navela da "djeluje protiv bankarskog offshore sistema (sistem za račun nerezidentnih klijenata).

Elmer je u dva navrata davao informacije Wikileaksu. Jednom 2007. godine, a zatim u ponedjeljak direktno osnivaču ove internetske stranice Julianu Assangeu, kojem je dao dva nova CD-a s imenima klijenata banke koji su pokušali da izbjegnu porez.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.