Assange o optužbama i WikiLeaksu
0

"Volim žene i nijednu nisam silovao"

Sarajevo-x.com
Julian Assange (Foto: AFP)
Julian Assange (Foto: AFP)
Julian Assange, osnivač WikiLeaksa, nakon puštanja iz zatvora uz kauciju boravi u Norfolku u Velikoj Britaniji. Posljednjih dana dao je nekoliko intervjua za brojne strane medije, u kojima je istakao da su optužbe protiv njega za seksualno napastvovanje smiješne.

Assange je u intervjuima kazao kako će se svim silama boriti protiv izručenja Švedskoj, gdje, kako smatra, ne bi imao pravedno suđenje i vjerovatno bi bio u izolaciji.

"Oni žele da me silom odvedu u Švedsku gdje bi me držali u izolaciji, a to nije okolnost pod kojom bih imao pravedno suđenje. Nema potrebe da idem u Švedsku. Ja imam određena prava koja jasno govore da nisam dužan o tome razgovarati sa kojekakvim tužiteljima iz cijelog svijeta koji samo žele da malo porazgovaraju sa mnom", kazao je Assange u razgovoru za BBC.

U policiju po savjet

Osnivač WikiLeaksa je istakao i to da su dvije žene, koje ga terete za seksualno zlostavljanje, najprije otišle u policiju kako bi zatražile savjet, a ne kako bi ga prijavile.

"Otkrile su da sam bio sa objema i da tokom spolnog odnosa nisam koristio zaštitu. Uzrujale su se zbog mogućnosti prenosa spolnih bolesti i željele su da uradim test. Zbog toga su otišle u policiju, a to je zaista smiješan razlog", dodao je Australijanac.

U intervjuu za BBC još jednom je opovrgao sve optužbe, tvrdeći da on nije nikakav seksualni predator koji ciljano napada žene i ima s njima nezaštićeni spolni odnos.

"Nisam promiskuitetna osoba. Ja samo jako volim žene", iskreno je odgovorio Assange.

Osim o optužbama, govorio je i o organizaciji WikiLeaks, koja je ovog mjeseca putem nekoliko medija objavila povjerljive dokumente američkog State Departmenta.

Smjene mnogih političara

Assange je ponovio da je njegova misija "promicanje pravednosti kroz metodu transparentnosti".

"Na svijetu postoji mnogo problema koji se trebaju riješiti, a mi živimo samo jednom. Svaka osoba koja ima mogućnost da nešto ispravi dužna je pokušati riješiti taj problem", rekao je Assang dodavši da je WikiLeaks učinio mnoge dobre stvari do sada, a već se vide i prvi rezultati - promjene u vladama i smjene mnogih političara.

U intervjuu za Times Julian Assange je potvrdio da ima dovoljno materijala da "svrgne s prijestolja" šefove najvećih svjetskih banaka.