Svijet
0

Julian Assange ne vjeruje u švedsku pravdu

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Osnivač internet stranice "WikiLeaks" Julian Assange rekao je danas da se bori protiv naloga za njegovu ekstradiciju u Švedsku, jer vjeruje da "tamo neće biti prirodne pravde".

"Prema zakonu, ja imam određena prava i to znači da ne moram da razgovaram sa raznim tužiocima širom svijeta. Švedske vlasti, u sklopu zahtjeva za ekstradiciju, traže da budem u pritvoru bez komunikacije i da moj advokat ne može da govori o slučaju", rekao je Assange i dodao da pod takvim okolnostima ne može biti prirodne pravde.

Assange je, u intervju za BBC u kući u Norfolku, gdje boravi poštujući stroga pravila koja mu je sud odredio nakon puštanja iz pritvora uz kauciju, ponovio da su optužbe protiv njega došle od dvije žene koje su otišle u policiju po savjet, a ne da ga prijave.

Prema njegovim riječima, one su se "uzrujale" kada su shvatile da su obje bile u seksualnom odnosu s njim i da postoji mogućnost polno prenosive bolesti, nakon čega su otišle u policiju po savjet, "na šta su vlasti skočile i prevarile ih".

On je istakao da postoji i mogućnost da su žene namjerno zloupotrijebile "rupu" u švedskom zakonu prema kojem ukoliko odu u policiju po savjet, ne mogu biti optužene za lažno podnošenje prijave.

"WikiLeaks" danima objavljuje povjerljive dokumente američke diplomatije, što je naljutilo vlade širom svijeta, a naročito administraciju u Washingtonu. 

Assange je uhapšen u Londonu na osnovu optužbi da je u Švedskoj počinio seksualna krivična djela, što on demantuje. Oslobođen je tokom prošle sedmice uz kauciju.