Julian Assange
0

"Pokušaji ekstradicije su dio prljave kampanje"

SRNA
Julian Assange (Foto: Press Assoc.)
Julian Assange (Foto: Press Assoc.)
Osnivač "WikiLeaksa" Julian Assange rekao je danas da su pokušaji njegove ekstradicije u Švedsku zbog optužbi o seksualnim deliktima dio prljave kampanje.

Assange je nakon osam dana u zatvoru odsjeo u kući novinara Vogana Smitha, u engleskom gradu Bangaju, u oblasti Sofolk, gdje očekuje novi sudski proces.

On je je juče pušten iz zatvora u Londonu poslije uplaćene kaucije. 

Sudija londonskog Višeg suda rekao je ranije da 39-godišnji Australijanac može da bude pušten uz plaćanje kaucije od 200.000 funti i striktne uslove, uključujući ostajanje u kući tokom noći, svakodnevno javljanje policiji i nošenje elektronske narukvice za praćenje. 

Assange negira sve optužbe za koje ga tereti švedsko tužilaštvo.

"Osjećam da ima nekoliko različitih interesa - lični, domaći i međunarodni, koji proizilaze iz ovog procesa. Međutim, otkriva i neke važne stvari, koje su uznemirujuće u Evropi. Na primjer, da bilo koja osoba može da bude isporučena u bilo koju drugu evropsku zemlju bez postojanja ikakvog dokaza," rekao je Assange. 

Govoreći o internet stranici "WikiLeaks", Assange ističe da će, sada pošto je izašao iz pritvora, pomoći u "usmjeravanju broda i nastaviti sa radom što je prije moguće, ali da se vidjelo da i u njegovom odsustvu sve teče svojim tokom i bez njegovog učešća".
Prema Assangeovim riječima, postoje i glasine da će protiv njega u SAD biti podignuta optužnica.

Portparol američkog Ministarstva pravosuđa samo je potvrdio da je o "WikiLeaksu" u toku istraga.

 "VikiLeaks" danima objavljuje povjerljive dokumente američke diplomatije, što je naljutilo vlade širom svijeta, a naročito administraciju u Vašingtonu.   

Assange je uhapšen u Londonu prošle sedmice na osnovu optužbi da je u Švedskoj počinio seksualna krivična djela, što on demantuje.