Svijet
0

WHO: Ebola je najurgentniji problem svjetskog zdravstva

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u ponedjeljak je nazvala epidemiju ebole "najtežim i najurgentnijim problemom globalnog javnog zdravstva" ali je također saopćila da ekonomske štete mogu biti ublažene ako se ljudi primjereno informiraju da spriječe iracionalne poteze kako bi izbjegli infekciju.

Osoblje WHO "itekako je svjesno da se strah od zaraze širom svijeta može širiti mnogo brže nego sam virus", navodi čelnica WHO Margaret Chan u saopćenju pročitanom na regionalnoj zdravstvenoj konferenciji u filipinskoj prijestolnici Manili, prenosi agencija AP.

"Svjedoci smo upravo sada da virus može naškoditi ekonomijama i društvima širom svijeta", navela je ona, ali je dodala da je adekvatno obrazovanje javnosti "dobra odbrambena strategija" koja će omogućiti vladama da spriječe ekonomske štete.

U epidemniji ebole preminulo je više od 4.000 ljudi, uglavnom u zapadnoafričkim zemljama Liberiji, Sijera Leoneu u Gvineji, sudeći po brojkama WHO-a objavljenim prošle sedmice.

Prošlog mjeseca generalni tajnik Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moon zatražio od čelnika najteže pogođenih zemalja da uspostave posebne centre za izoliranje zaraženih ljudi, koji imaju za cilj da ih razdvoje od njihove rodbine koja nije zaražena, u naporu da se spriječi širenje ebole.

Ban je također apelovao na avioprevoznike i kompanije za morski prevoz da ne prekinu saobraćaj sa zemljama pogođenim epidemijom ebole. Time bi, kazao je, omeli isporuku humanitarne i medicinske pomoći.

Vezani članci