Svijet
7

Rizik da se epidemija ebole proširi na Evropu nije veliki

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Četiri afričke zemlje bore se s epidemijom ebole, virusom koji je zasad "odnio“ više od 880 života a gotovo 1.400 je zaraženo, zbog čega je važno preduzeti hitne mjere u prevenciji daljnjeg širenja - potvrdio je za Agenciju Fena portparol Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tarik Jašarević.

Kazao je da je epidemija ebole trenutno prisutna u četiri afričke zemlje, dodajući da bi se mogla proširiti i u druge zemlje u svijetu, ako se ne poduzmu hitne mjere na njenoj prevenciji.

"Virus ebole trenutno se nalazi na graničnom teritoriju Siera Leonea, Liberija, Nigerije i Gvineje", potvrdio je Jašarević.

Naglasio je da trenutno nije dovoljno ono što se čini na terenu i potrebno je više sredstava kako bi se pružila pomoć i podrška stanovnicima u pogođenim zemljama.

"Prvi put desilo se da je virus 'prešao' u drugu zemlju putem aviona, odnosno u Libiju. Postoji rizik da se proširi i na Europu, ali ne veliki. Virus se ne prenosi zrakom i vodom nego bliskim ljudskim kontaktom. Ljekari su posebno izloženi ovom opasnom virusu", ističe Jašarević.

Narednih dana će biti, najavljuje, poduzeti opsežni koraci kako bi se sagledala cijela situacija i pružio najbolji odgovor na prijetnju koju predstavlja ovaj virus.

"Predviđeno je na globalnom planu da se sastane Komitet za hitne situacije kako bi se utvrdili naredni koraci i djelovalo mnogo brže. Na sastanku koji će se održati razgovarat će se o mjerama koje će biti poduzete. Postoji velika zabrinutost i potrebno je što prije osigurati sve mjere kao i lječničke kapacitete u tim zemljama gdje postoji epidemija", istakao je portparol WHO, rekavši da je jako važno raditi na prevenciji s obzirom da lijek protiv virusa ebole ne postoji.

Upozorava da je postotak smrtnosti od virusa ebole vrlo visok, dodajući da bi opasna epidemija mogla ostaviti još štetnije posljedice.

"Osim što postoji rizik da epidemija ebole pređe granice i proširi se u drugim zemljama, ovaj virus ostavlja vrlo štetne socijalne i ekonomske efekte u pogođenim zemljama u Africi", rekao je Jašarević.

Prema navodima WHO-a, potrebno je u zahvaćenim država rasporediti nekoliko stotina medicinskog osoblja.

Svrha programa je zaustaviti širenje virusa, jačanjem nadzora širenja bolesti, posebno u pograničnim područjima, zaštiti zdravstveno osoblje, kao i zdravstvena edukacija stanovništva.

"Vrlo je važno ne dolaziti u kontakt sa zaraženim osobama. Važno je da stanovništvo sarađuje sa ljekarima i timovima educiranim o virusu", kazao je Jašarević.