Svijet
0

Westerwelle: Međunarodna zajednica neće ostaviti Afganistan

FENA
Guido Westerwelle (Foto: Reuters)
Guido Westerwelle (Foto: Reuters)
Ministar vanjskih poslova Njemačke Guido Westerwelle otvorio je u ponedjeljak u Bonnu konferenciju posvećenu budućnosti Afganistana, ističući da će međunarodna zajednica nastaviti da pomaže tu državu nakon povlačenja NATO trupa 2014. godine.

"Cilj ove konferencije je da se postave smjernice za slobodan, siguran i prosperitetan Afganistan. Upućujemo jasnu poruku građanima Afganistana da ih nećemo ostaviti same, i da neće biti napušteni. Afganistanu i njegovom stanovništvu su potrebna jasna privrženost i dalje angažovanje međunarodne zajednice u dekadi poslije 2014.", objasnio je Westerwelle.

Rekao je da je svijet, deset godina poslije terorističkih napada na SAD, zainteresovan za stabilan i miran Afganistan, koji ne bi predstavljao prijetnju.

Dodao je i da je od prošle konferencije održane u Bonnu decembra 2001. dosta toga postignuto, i da većina Afganistanaca sada uživa veće slobode, mir i sigurnost nego prije tri decenije.

"Kabul mora da se fokusira na jačanje javne administracije, osnaživanje vladavine prava i borbu protiv korupcije", poručio je šef njemačke diplomatije.

"Međunarodna zajednica mora biti spremna za nastavak praktične i finansijske podrške", dodao je Westerwelle.

Predstavnici 85 zemalja i 15 međunarodnih organizacija učestvuju na konferenciji, od kojih Afganistan očekuje novu pomoć, a među njima su i generalni tajnik Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moon, i američka državna tajnica Hillary Clinton.

Važna susjedna zemlja Pakistan ne učestvuje na konferenciji, kao ni predstavnici islamističkih talibana.