|

Američke trupe bi mogle ostati u Afganistanu i poslije 2014. godine

Američke trupe bi mogle ostati u Afganistanu i poslije 2014. godine
0
F
FENA
21.12.2011. u 19:43
1
komentara
0

dijeljenja
Američke trupe bi mogle ostati u Afganistanu i poslije 2014. godine Američki vojnici u Afganistanu
Američki general John Allen, zapovjednik NATO-ovih snaga u Afganistanu, govorio je u srijedu za New York Times o mogućnosti da američke trupe ostanu u zemlji poslije 2014. godine, što je novi znak da bi američko angažiranje moglo biti neodređenog trajanja.
Pregovori s afganistanskim vlastima o strateškom partnerstvu podrazumijevali bi "skoro sigurno razgovor o tome šta bi mogle biti međunarodne snage poslije 2014", izjavio je general Allen za New York Times.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai "nedavno je izjavio kako želi razgovarati s Amerikancima o snagama koje bi ostale poslije 2014", dodao je on.

"Bilo bi sigurno vojnih savjetnika i specijalista za obavještajni rad izvjesno vrijeme poslije 2014", dodao je general Allen.

NATO, s američkim snagama na čelu, započeo je ove godine povlačenje svih svojih borbenih trupa, koje bi trebalo da se završi krajem 2014. godine, i progresivno prenošenje odgovornosti za sigurnost na afganistanske snage.

U nedjelju je afganistanski predsjednik Hamid Karzai izjavio za CNN da njegova vlada pregovara sa SAD-om o mogućnosti da američke trupe ostanu u zemlji poslije 2014.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...