Afganistan
0

Američki vojnici će imati trenersku i savjetodavnu ulogu

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Obamina administracija razmišlja o promjeni vojne uloge u Afganistanu, od borbenih do trenereskih dužnosti. Ovo još uvijek nije zvanična informacija jer će trebati vremena da se stvore politički uslovi u Afganistanu, ali se svakako razmatra, prenosi Huffington Post.

Nova američka uloga trebala bi dobiti odobrenje svih dužnosnika ove zemlje da bi bila validna. Ukoliko bi američka uloga prešla u savjetodavnu to znači da bi mnogo manje trupa bilo prisutno u Afganistanu. To ne bi značilo povlačenje svih vojnika, ali mnogo bi ih se vratilo kućama.

Američka intervencija u Afganistanu je posebno nepopularna pošto traje još od oktobra 2001.godine, kao ogovor na teroristički napad u septembru te godine. Ukoliko Obama želi dobiti i drugi mandat onda mora uraditi šta je obećao, vratiti većinu trupa iz Iraka i Afganistana kućama i to do 2014.godine.

U decembru 2009. Obama je poslao još 33.000 vojnika u Afganistan kako bi promijenio kurs ovog rata. NATO i SAD su se složili na sastanku u Lisabonu da će do 2012. vratiti kućama dodatne trupe, a do 2014. sve ostale. U Afganistanu je trenutno 98.000 američkih vojnika. Njihova uloga bi sada trebala biti savjetodavna i trenerska kako bi Afganistanci preuzeli u sopstvene ruke sigurnst svoje države.