Obezbjeđenje stabilne budućnosti
0

Karzai: Bit će nam potrebna pomoć u narednoj deceniji

SRNA
Hamid Karzai (Foto: AFP)
Hamid Karzai (Foto: AFP)
Afganistanski predsjednik Hamid Karzai apelovao je na učesnike sutrašnje konferencije u Bonu o budućnosti Afganistana da, u cilju obezbjeđenja stabilne budućnosti, pružaju finansijsku i vojnu podršku njegovoj zemlji još deceniju nakon odlaska vojnih snaga.

Konferencija u njemačkom gradu Bonu, koja počinje sutra, održava se deset godina nakon prve Bonske konferencije o Afganistanu a koja je okončana sa velikim nadanjima u budućnost.

Konferencija je i prije svog početka pretrpjela udarac jer se Pakistan povukao sa sastanka kao odgovor na napad NATO na granici sa Afganistanom u kojem su poginula 24 vojnika, dok je produbljena kriza u američko-pakistanskim odnosima.

"Afganistanu će sigurno trebati pomoć u narednih deset godina, do oko 2024. godine. Biće nam potrebna obuka naših snaga, oprema za vojsku i policiju te uspostavljanje državnih institucija. Ukoliko izgubimo bitku, prijeti nam povratak u situaciju kakva je bila prije 11. septembra 2001. godine", rekao je Karzai njemačkom nedjeljniku Spiegel.	

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle rekao je da će razgovoru u Bonu biti usmjereni na tri oblasti - sigurnost u svjetlu planiranog prenosa odgovornosti lokalnim snagama, interno pomirenje i dugoročnu podršku zemalja svijeta.

U istraživanju Svjetske banke objavljenog tokom prošlog mjeseca navodi se da će Afganistanu nakon odlaska stranih snaga od međunarodne zajednice biti potrebno oko sedam milijardi dolara godišnje kao pomoć za obezbjeđenje i druge troškove.