Meta američke diplomate
0

Washington upozorava na moguće napade u Abudži

SRNA
SAD su danas upozorile na mogućnost napada nigerijske militantne organizacije "Boko Haram" na luksuzne hotele u Nigeriji nakon što je 150 ljudi ubijeno u koordinisanim napadima na sjeveroistoku te afričke države.

Američka Ambasada je kao potencijalne mete napada u nigerijskoj prijestolnici Abudži navele "Hilton", "Nicon" i "Sheraton" u kojima često odsjedaju diplomate, političari i biznismeni.

Američke diplomate su savjetovale svom osoblju da izbjegavaju boravak u luksuznim hotelima u Abudži.

Portparol Ambasade u Abudži Deb MacLean nije željela da saopšti druge detalje o prijetnji ili izvoru informacija.

Serija koordinisanih bombaških i oružanih napada na crkve, džamije i sjedišta policije pokrenuta je u gradu Damaturu, prijestonici države Jobe. Slični napadi bili su i u Majduguriju, prijestonici susjedne države Borno i još druga dva manja grada.

Savjet bezbjednosti UN nazvao je napade u Damaturuu i Majduguriju "kriminalnim i neopravdanim" i zatražili su od članica da pomognu nigerijskim vlastima da se odgovorni izvedu pred lice pravde.

Generalni sekretar Ban Ki-moon pozvao je "okončanje nasilja u oblasti", dok je izrazio saosjećanje sa porodicama žrtvama.
Papa Benedikt XVI danas je pozvao na okončanje nasilja, ističući da se time samo povećavaju problemi i "šire mržnja i podjele među vjernicima".

"Boko Haram" je prihvatio odgovornost za napade izvršene u petak, uključujući samoubilačke i oružane.

Ova organizacija se zalaže za uvođenje šerijatskog zakona širom Nigerije.