Poginulo više od 100 osoba
0

Raste broj žrtava u napadima na sjeveroistoku Nigerije

SRNA
Zvaničnik nigerijskog Crvenog križa Ibrahim Bulama rekao je da je u nizu napada radikalne islamske organizacije "Boko Haram" na sjeveroistoku Nigerije poginulo više od stotinu osoba, dok su militanti i danas ubili jednog policajca.

Bulama je istakao da broj poginulih nije konačan, jer bolnice i klinike još nisu podnijele završne izvještaje o žrtvama napada u Damaturu, prijestolnici nigerijske države Jobe.

On je dodao da je situacija u Damaturu danas nešto mirnija jer muslimansko stanovništvo proslavlja svoj praznik, a pripadnici vojske i policije postavili su kontrolne punktove na ulazu u grad.

Pripadnici "Boko Harama" danas su ubili policijskog inspektora u gradu Majduguriju udaljenom oko 130 kilometara istočno od Damaturua. 

Lokalni policijski zvaničnik Simeon Midenda rekao je da su napadači zaustavili inspektora, koji je automobilom sa porodicom išao ka džamiji.

Prema njegovim riječima, militanti su, prijeteći oružjem, aredili porodici da se udalji nakon čega su ubili inspektora.

Savjet bezbjednosti UN nazvao je napade u Damaturuu i Majduguriju "kriminalnim i neopravdanim" i zatražili su od članica da pomognu nigerijskim vlastima da se odgovorni izvedu pred lice pravde.
Generalni sekretar Ban Ki Mun pozvao je "okončanje nasilja u oblasti", dok je izrazio saosjećanje sa porodicama žrtvama.

Papa Benedikt XVI danas je pozvao na okončanje nasilja, ističući da se time samo povećavaju problemi i "širi mržnja i podjele među vjernicima".

"Boko Haram" je prihvatio odgovornost za napade izvršene u petak, uključujući samoubilačke i oružane.

Ova organizacija se zalaže za uvođenje šerijatskog zakona širom Nigerije.