|

Washington traži "slobodu interneta"

Washington traži "slobodu interneta"
0
S
SRNA
16.2.2011. u 10:00
6
komentara
0

dijeljenja
Washington traži "slobodu interneta" Foto: Press Assoc.
Poslije izuzetno burnih mjesec dana u arapskim zamljama, Tunisu, Egiptu, Jemenu, Jordanu, Bahreinu i tokom najnovijeg obračuna iranske vlade sa opozicionim liderima u toj zemlji, vlada SAD je saopštila da će ove godine odvojiti 25 miliona dolara kao pomoć disidentima u zemljama, čije režime Washington smatra autokratskim da bi im pomogla da se odupru represiji tamošnjih vlasti.
Američki državni sekretar Hillary Clinton istakla je, predstavljajući ovu odluku, da SAD pružaju tehnološka sredstva i obuku "digitalnim aktivistima" kako bi uspjeli da ostanu "korak ispred svojih cenzora".

Prema njenim riječima, društvene mreže na internetu, kao što su "Twitter" i "Facebook", omogućavaju da se čuje šta želi narod i da se taj novi oblik komuniciranja više ne može zaustaviti.

"Postavljanje prepreka u pokušaju da se izmijeni realnost novih komunikacija ima i svoju cijenu - moralnu, političku i ekonomsku. Neke zemlje će moći da podnesu tu cijenu neko vrijeme, ali mi vjerujemo da je ograničavanje novih komunikacija neodrživo na duži rok. Zemlje koje kažu da su `otvorene za biznis` ali zatvorene za slobodu izražavanja, moraće da plate cijenu kroz: mogućnosti koje će im biti dostupne, svoj obrazovni sistem, političku stabilnost, društvenu pokretljivost i ekonomski potencijal", istakla je Clinton, prenosi BBC.

Kritičarima ove američke politike, koji Kinu navode kao primjer zemlje sa cenzurom interneta a ekonomskim razvojem, američki državni sekretar poručila je da smatra da će svaki pokušaj ograničavanja svjetske mreže na kraju doživjeti neuspjeh kao što je to nedavno bilo u Tunisu.

Ona je, kao zemlju koja pokušava da postigne "nemoguće" i ograniči kritiku vlade na društvenim mrežama na internetu, navela i Siriju, a pozvala je sve zemlje svijeta da se pridruže Americi u stavu za "otvoreni internet."

Na američki politiku prema režimima koje Washington smatra autokratskim, reagovao je predstavnik za štampu iranskog Ministarstva inostranih poslova Ramin Mehmanparast, pozivom SAD da se ne mješaju u događaje u na Bliskom i Srednjem istoku.

On je istakao da "misli da sve zemlje regiona ne žele da se represivne države miješaju, posebno ako se znamo kako `cionistički režim` krši pravila i to čini.

Mehmanparast je dodao da "Teheran želi da prekine zavisnost od SAD, cionističkog režima i njihovih pristalica".
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...