{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Protesti u arapskom svijetu ne idu na ruku Al-Qaidi"

F
2.3.2011. u 09:59
0
5
"Protesti u arapskom svijetu ne idu na ruku Al-Qaidi"
0
"Protesti u arapskom svijetu ne idu na ruku Al-Qaidi"
Robert Gates
Američki ministar odbrane Robert Gates izjavio je da protesti širom arapskog svijeta nikako ne idu na ruku terorističkoj mreži Al-Qaidi i Iranu zato što su doveli do zbacivanja režima u Egiptu i Tunisu i pokrenuli demokratske promjene.
"Na ovaj način Al-Qaida ostaje bez svog glavnog argumenta da je ekstremističko nasilje jedini način oslobađanja od autoritarne vlasti", kazao je šef Pentagona.

On je rekao da primjer uglavnom mirnih pobuna predstavlja problem i za Iran koji bi vremenom mogao postati akutniji, prenosi AFP.

"Razlog je velika razlika u ponašanju vojske u Tunisu i Egiptu i, osim kratkotrajnog perioda nasilja, u Bahreinu, s jedne strane, i divljačke represije koju Iranci vrše nad svakim ko se usudi da demonstrira, s druge", izjavio je Gates.

Dodao je da je optimista u pogledu ovih promjena, ali da bi moglo proći više mjeseci, pa čak i godina, prije nego što budu uočljivi rezultati pobune u arapskom svijetu.

Gates je, međutim, istakao da je važno da je poces promjena počeo poslije, kako je rekao, višedecenijskih "zamrznutih" političkih aranžmana.

"Ako političke promjene u regiji budu provedene bez nasilja i rezultiraju dolaskom demokratskih vlada, to će biti dobro za sve", kazao je on, dodajući da bijes građana arapskih zemalja ne predstavlja nikakvu prijetnju po američke saveznike u Saudijskoj Arabiji ili Jordanu, kao ni po američke interese.

"Imamo vrlo bliske i dugotrajne odnose s obje zemlje, a njihovi kraljevi polako provode reforme. Očigledno je da postoji potreba za nastavkom tih reformi i mi ih podržavamo", poručio je ministar SAD-a Gates.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: