Svijet
0

Washington stavio pakistanske talibane na crnu listu

FENA
Sjedinjene Američke Države su saopćile u srijedu da su pakistanske talibane iz organizacije Tehrik-e-Taliban stavile na crnu listu međunarodnih terorističkih organizacija.

"Postoji dovoljno činjeničnih elemenata" za donošenje takve odluke, napisala je američka državna tajnica Hillary Clinton u jednoj noti datiranoj 12. augusta, koja je u srijedu objavljena u službenim novinama Federal Register.

Upisivanje na crnu listu podrazumijeva da će sva eventualna imovina organizacije u SAD-u biti zamrznuta. Američkim građanima se zabranjuje da finansiraju organizaciju, a njenim pripadnicima je zabranjen ulazak na američki teritorij.

Grupa američkih senatora je 11. augusta apelirala da se donese ovakva odluka, nakon što je objavljeno da je Tehrik-e-Taliban umiješan u neuspjeli napad 1. maja na Times Squareu u New Yorku.

Organizacija stoji iza niza napada u kojim je u posljednje tri godine bilo 3.500 mrtvih.

Na američkoj crnoj listi su i pakistanski pokret Laskhar-e-Taiba, optužen da je osmislio krvave napade 2008. godine u Bombaju, kao i palestinski Hamas, libanski Hezbollah, irska IRA i Tamilski tigrovi sa Sri Lanke.