Svijet
0

Havana želi da bude skinuta sa "crne liste"

SRNA
Josefina Vidal
Josefina Vidal
Kuba je danas uputila zahtjev SAD da je odmah ukloni sa liste zemalja koje "podržavaju terorizam".

U svom godišnjem izvještaju o globalnom terorizmu koji je objavljen juče, američki State Department nije promijenio termin kojim je obilježio Kubu, Iran, Sudan i Siriju.

"Kategorično odbacujemo odluku američkog State Departmenta da ponovo uključi Kubu u listu zemalja koje podržavaju terorizam i zahtjevamo da odmah budemo uklonjeni sa tog spiska," rekla je šef Odjeljenja za Sjevernu Ameriku pri kubanskom Ministarstvu inostranih poslova Josefina Vidal.

Ona je istakla da su SAD "ponovo izrazile sumnju u posvećenost Kube u borbu protiv međunarodnog terorizma te da održavaju jedan od najiracionalnijih aspekata svoje neprijateljske politike prema Kubi".

Američko-kubanski odnosi su pogoršani nakon komunističke revolucije 1959. godine u ovoj karipskoj zemlji.

Analitičari navode da Kuba nije bila na listi terorističkih zemlja do 1982. godine kada je State Department po prvi put stavio Havanu država za koje smatra da pružaju podršku terorističkim grupama.

Uprkos tome što je američki predsjednik Barack Obama izrazio želju da ponovo utvrdi odnose sa Kubom, Washington tvrdi Havana pruža utočište članovima baskijske separatističke organizacije ETA i kolumbijskih ljevičarskih gerilskih organizacija Fark i ELN.

SAD sve tri organizacije smatraju terorističkim grupama.