{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Washington, London i Pariz traže pauzu u rješavanju pitanja Kosova

F
20.6.2007. u 21:51
0
0
Washington, London i Pariz traže pauzu u rješavanju pitanja Kosova
0
Washington, London i Pariz traže pauzu u rješavanju pitanja Kosova
Izbjeglice sa Kosova
Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska poslale su u srijedu u Ujedinjene nacije novi tekst rezolucije koji predlaže pauzu od 120 dana u procesu koji bi trebalo da dovede do "nadzirane nezavisnosti" Kosova.
Tekst poziva "Generalno tajništvo i njegovog predstavnika da pozovu sve strane na nastavak pregovora o konačnom statusu Kosova u roku od 120 dana nakon usvajanja ove rezolucije".

Tekst poziva sve strane da "se suzdrže od jednostranih izjava o konačnom statusu Kosova u tome periodu".

Vijeće sigurnosti treba da se izjasni o statusu Kosova na temelju prijedloga posrednika UN-a Marttija Ahtisaarija o nezavisnosti Kosova pod međunarodnom nadzorom.

Međutim, ukoliko sporazum ne bude postignut, automatski će se provesti prijedlozi iz plana izaslanika UN-a Marttija Athisaarija kojima se Kosovu jamči nezavisnost koju bi u početku nadgledala međunarodna zajednica.

Zamjenik američkog ambasadora pri UN-u Alejandro Wolff je kazao kako će nacrt u srijedu biti predstavljen Vijeću sigurnosti. Očekuje se da će oko nacrta biti daljne rasprave, a nije postavljen datum za glasanje o njemu.

Novi tekst poziva glavnog tajnika Ban Ki-moona ili njegovog predstavnika "da odmah sazove strane kako bi nastavile pregovore o konačnom statusu u razdoblju od 120 dana nakon usvajanja rezolucije".

Rusija prijeti vetom u Vijeću sigurnosti bilo kakvoj revoluciji koju ne bi podržali srbijanski čelnici i kosovski Albanci.

Ruski ambasador pri UN-u Vitalij Čurkin ocijenio je prijedlog rezolucije "neprihvatljivim", dok je kosovski premijer Agim Ceku rekao da "ne vidi svrhu ponovnog otvaranja pregovora sa Srbijom", prenio je BBC.

"Nemamo više o čemu da pregovaramo - pregovori su završeni s objavljivanjem Ahtisaarijava plana", rekao je Ceku.

Kosovo je i dalje srpska pokrajina, ali pod upravom je UN-a i NATO-a od 1999. kada je zahvaljujući NATO-ovim vojnim napadima iz zraka zaustavljena srpska vojna akcija na kosovske Albance.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: