Svijet
0

Washington, London i Pariz traže pauzu u rješavanju pitanja Kosova

FENA
Izbjeglice sa Kosova
Izbjeglice sa Kosova
Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska poslale su u srijedu u Ujedinjene nacije novi tekst rezolucije koji predlaže pauzu od 120 dana u procesu koji bi trebalo da dovede do "nadzirane nezavisnosti" Kosova.

Tekst poziva "Generalno tajništvo i njegovog predstavnika da pozovu sve strane na nastavak pregovora o konačnom statusu Kosova u roku od 120 dana nakon usvajanja ove rezolucije".

Tekst poziva sve strane da "se suzdrže od jednostranih izjava o konačnom statusu Kosova u tome periodu".

Vijeće sigurnosti treba da se izjasni o statusu Kosova na temelju prijedloga posrednika UN-a Marttija Ahtisaarija o nezavisnosti Kosova pod međunarodnom nadzorom.

Međutim, ukoliko sporazum ne bude postignut, automatski će se provesti prijedlozi iz plana izaslanika UN-a Marttija Athisaarija kojima se Kosovu jamči nezavisnost koju bi u početku nadgledala međunarodna zajednica.

Zamjenik američkog ambasadora pri UN-u Alejandro Wolff je kazao kako će nacrt u srijedu biti predstavljen Vijeću sigurnosti. Očekuje se da će oko nacrta biti daljne rasprave, a nije postavljen datum za glasanje o njemu.

Novi tekst poziva glavnog tajnika Ban Ki-moona ili njegovog predstavnika "da odmah sazove strane kako bi nastavile pregovore o konačnom statusu u razdoblju od 120 dana nakon usvajanja rezolucije".

Rusija prijeti vetom u Vijeću sigurnosti bilo kakvoj revoluciji koju ne bi podržali srbijanski čelnici i kosovski Albanci.

Ruski ambasador pri UN-u Vitalij Čurkin ocijenio je prijedlog rezolucije "neprihvatljivim", dok je kosovski premijer Agim Ceku rekao da "ne vidi svrhu ponovnog otvaranja pregovora sa Srbijom", prenio je BBC.

"Nemamo više o čemu da pregovaramo - pregovori su završeni s objavljivanjem Ahtisaarijava plana", rekao je Ceku.

Kosovo je i dalje srpska pokrajina, ali pod upravom je UN-a i NATO-a od 1999. kada je zahvaljujući NATO-ovim vojnim napadima iz zraka zaustavljena srpska vojna akcija na kosovske Albance.