|

Washington i Brisel pozdravljaju odluku Teherana

Washington i Brisel pozdravljaju odluku Teherana
13
S
SRNA
12.1.2014. u 20:23
77
komentara
13

dijeljenja
Washington i Brisel pozdravljaju odluku Teherana Barack Obama (Foto: AFP)
Amerika i Evropska unija pozdravili su danas odluku Teherana da 20. januara počne primjenu sporazuma o iranskom nuklearnom programu dogovorenom između predstavnika Irana i velikih sila.
Iran će od 20. januara prvi put započeti eliminaciju skladišta visoko obogaćenog uranijuma i uništavanje dijela infrastrukture u kojoj bi moglo da se vrši obogaćivanje.

"Pozdravljam ovaj korak. Sada ćemo se posvetiti radu kako bismo postigli sveobuhvatnu rezoluciju o svim spornim pitanjima", izjavio je američki predsjednik Barack Obama.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton je, također, pozdravila ovu odluku iranskih vlasti.

"Postavljene su osnove za dosljedno, čvrsto i postepeno provođenje zajedničkog akcionog plana u trajanju od šest mjeseci", izjavila je Ashtonova koja je vodila pregovore u ime grupe država pet plus jedan (Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Njemačka).

U saopštenju Ashtonova je navela da će tražiti od Međunarodne agencije za atomsku energiju /IAEA/ da preduzmu mjere za praćenje i verifikaciju ovog sporazuma.

Zapadne zemlje su i dalje oprezne po pitanju iranskog nuklearnog programa, jer je to pitanje godinama bilo sporno u odnosima sa Iranom.

"Mislim da je, u ime nacionalne bezbjednosti i mira i bezbjednosti u svijetu, došlo vrijeme da se da šansa diplomatiji", poručio je Obama.
Prijavi grešku


Komentari (77)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...