Šef Europola za AP
0

Wainwright: Evropa se suočava s prijetnjom džihada

FENA
Evropski sigurnosni zvaničnici upozorili su u petak na urgentnost nove, decentralizovane prijetnje džihadom, dan nakon što je francuska policija ubila ekstremistu koji je ubio sedmero ljudi.

"To se tiče i nas", izjavio je šef Europola Rob Wainwright u eksluzivnom telefonskom intervjuu za AP iz Den Haaga.

"Imamo različite vrste nove prijetnje džihadom koja je sve jača i jača", kazao je Wainwright i dodao da je "ona mnogo decentralizovanija i teža da joj se uđe u trag".

Za borbu protiv pojedinaca koji djeluju van mreža potrebne su pametnije mjere nadzora interneta, veća inteligencija i međunarodna saradnja u borbi protiv terorizma, rekao je šef Europola.

Wainwright smatra da ipak postoje ograničenja za ono što mogu učiniti policijski zvaničnici i navodi "ne možemo uvesti policijsku kontrolu nad internetom".

Mohammae Merah (23), Francuz alžirskog porijekla, ubijen je u četvrtak u pucnjavi nakon što je policija upala u njegov stan u Toulouseu. Merah je prije toga ubio tri francuska vojnika, troje jevrejske djece i jednog rabina.

Wainwright je kazao da je Merahu nedostajala profesionalnost dosadašnjih terorista ali je rekao "on je snimao ta ubistva i uprkos greškama uspio je da nanese ogromnu štetu, što za nas predstavlja izazov".

"On je djelovao u skladu sa taktikom Al Qaide tako da i pored toga što možda nije blisko sarađivao s njom sigurno mu je Al Qaida bila inspiracija", kazao je Wainwright.