WHO
0

Vulkanski pepeo je rizičan po zdravlje

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vulkanska erupcija na Islandu, koja je prekinula avionski promet u velikoj većini evropskih gradova, mogla bi štetno utjecati i na disajne organe, naročito kod osoba koje otprije muče disajne tegobe, poput astme, izvijestila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

WHO još nije siguran koliko bi posljedice erupcije mogle utjecati na zdravstveno stanje pojedinaca, ali ako se oblaci prašine i dima slegnu, u mnogih bi mogli izazvati tegobe u respiratornom sistemu, rekao je glasnogovornik agencije Daniel Epstein.

"Te sitne čestice mogle bi biti vrlo opasne za zdravlje, jer u trenutku kad se udahnu, mogu dosegnuti rubni dio bronhiola i pluća, što može biti osobito teško za osobe koje boluju od astme ili pate od drugih disajnih tegoba", kazao je Epstein, a prenio Associated Press.

"Za sada mogu reći da su vulkanski oblaci 'razblaženi' u atmosferi jer ih je raznio vjetar, što znači da je količina čestica koja stiže na tlo vrlo malena", izjavio je profesor respiratorne toksikologije na Univerzitetu u Edinburghu Ken Donaldson.

On vjeruje da bi čestice mogle postati opasne za zdravlje pojedinaca kad se, odnosno ako se slegnu na tlu.

Upozorio je da su u rizičnim skupinama osobe s astmom i drugim disajnim tegobama, koje bi, budu li prisiljene izići vani u takvim uvjetima, trebale nositi zaštitne maske, a astmatičarima bi bilo preporučljivo da se neko vrijeme zadrže u zatvorenim prostorima.