{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vulkanska prašina stiže i do nas, moguća žuta kiša

S
19.4.2010. u 09:27
0
14
Vulkanska prašina stiže i do nas, moguća žuta kiša
0
Vulkanska prašina stiže i do nas, moguća žuta kiša
Foto: AFP
Oblak vulkanske prašine danas bi trebao stići i do Bosne i Hercegovine, no nešto veća koncentracija čestica može se očekivati sutra, potvrdio je za Sarajevo-x.com Željko Majstorović, klimatolog Hidrometeorološkog zavoda FBiH.
"Kada je riječ o ovom valu kiše, s obzirom da je došao sa zapada, on ne donosi sa sobom vulkansku prašinu. Međutim, kada ovaj val kiše prođe prođe, a kiša već polako prestaje, iza njega do nas stiže vulkanski oblak. U početku će biti veoma mala koncentracija, no sutra u toku dana se može očekivati veća koncentracija prašine. Uglavnom, to neće biti opasno, s obzirom da je oblak na visini", kazao je Majstorović.

Međutim, čestice prašine će na tlo stići s kišom koja nam predstoji.

"Ako bude padavina to će biti žuta kiša. Također zbog sumpordioksida u oblaku moguće je da kiša bude kiselija", naglasio je klimatolog Majstorović.

Izmjene u aviosaobraćaju su moguće

Zračni prostor iznad Bosne i Hercegovine od jutros je u potpunosti otvoren. Tokom dana se očekuju letovi za Istanbul, Beč i Ljubljanu.

"Zračni prostor iznad Bosne i Hercegovine je otvoren. Međutim, kao što je poznato, brojni aerodromi diljem sjeverne i zapadne Evrope su zatvoreni, te nemamo dolazaka. Pratimo meteorološku situaciju i moguće su izmjene", kazala je za Sarajevo-x.com Edita Sulejmanović, portparol Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Opasnost za osobe koje boluju od astme

Oblak prašine i pepela koji se kreće nakon erupcije vulkana na Islandu predstavlja opasnost za hronične plućne bolesnike, istakla je za Sarajevo-x.com Biljana Jandrić, portparol KCUS-a.

Osobe sa hroničnim oboljenjima respiratornog sistema, kao što su astma, emfizema ili bronhitis, osjetljiviji su na ovu pojavu ukoliko je pepeo jače koncentrisan u nižim slojevima atmosfere.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: