Iako je oblak prašine stigao
0

Iznad BiH nisu registrovane vulkanske čestice

SRNA
Iznad BiH trebalo bi da se nalazi oblak vulkanske prašine, ali u vazduhu nisu registrovane takve čestice, rekao je klimatolog u Federalnom hidrometeorološkom zavodu Željko Majstorović.

"Prema evropskim prognostičkim modelima oblak vulkanske prašine trebalo bi da je već iznad BiH, na višim visinama", rekao je Majstorović za Srnu.

On je istakao da aparati na Bjelavama, u Sarajevu, za koje je objasnio da su vrlo precizni, do sada nisu registrovali čestice vulkanske prašine u vazduhu niti tragove kisele kiše u padavinama.

"Stanje je uglavnom redovno i nema promjena", rekao je Majstorović i dodao da bi, prema prognostičkim podacima, narednih dana koncentracija vulkanske prašine mogla biti malo viša.

Majstorović je precizirao da to neće biti vidljivo golim okom, niti opasno za stanovništvo, već će biti samo registrovano instrumentima.

"Situacija se redovno prati, a stanovništvo će na vrijeme biti obaviješteno o eventualnim promjenama", poručio je Majstorović.

Oblak prašine, koji se podigao nakon nedavne erupcije vulkana na Islandu, proširio se i iznad Evrope i izazvao velike probleme, uglavnom u vazdušnom saobraćaju.