Svjetska zdravstvena organizacija
0

Vulkanski pepeo ne ugrožava zdravlje ljudi

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Čestice pepela iz dima koji je izbacio vulkan na Islandu i dalje se nalaze visoko u amosferi i ne predstavljaju rizik po zdravlje ljudi u Evropi, saopštila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (SZO). Agencija UN u petak je saopštila da vulkanski pepeo može da bude „veoma opasan“ za osobe koje pate od astme i respiratornih porblema, ali sada naglašava da u ovom trenutku nema razloga za dizanje uzbune.

"U ovom trenutku nema uticaja na zdravlje, osim u blizini samog vulkana na Islandu“, rekao je na konferenciji za novinare Karlos Dora iz odjeljenja za javno zdravlje i prirodnu sredinu.

Islanđani koji žive u blizini vulkana treba da ostanu u kućama i nose maske za lice i naočare koje će ih zaštititi od čestica koje mogu da iritiraju pluća i oči, rekao je Dora.

Najopasnije čestice pepela su one najsitnije, jer disanjem mogu da se unesu u dubinu pluća. Ove čestice su stigle najdalje iznad Evrope nakon što ih je izbacila erupcija na Islandu.

Dora je rekao da se ove sitne čestice za sada zadržavaju na „veoma velikoj visini“ i da je moguće da će se dim razići bez izazivanja zdravstvenih problema u Evropi.

Svjetska meteorološka organizacija, čije je sjedište u Ženevi, navodi da se čestice vulkanskog pepela sastoje od malih, zbijenih komada stijena, minerala i vulkanskog stakla veličine zrna pijeska ili soli.

Ovakvu vrstu čestica obično razbijaju oluje praćene grmljavinom, ali se one ne očekuju u narednim danima.