Deset puta snažniji
0

Vulkan Katla bi uskoro mogao eruptirati

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
U izvještaju koji su danas u Londonu objavili stručnjaci upozorava se da bi drugi vulkan na Islandu mogao da se aktivira nakon erupcije vulkana Eyjafjoell, zbog čega se više od mjesec dana otežano odvijao i bio u prekidu aviosaobraćaj u Evropi.

"Postoji velika mogućnost kratkotrajne erupcije vulkana Katla, većeg i snažnijeg od Eyjafjoell", ocjenjuju ekperti Instituta za smanjenje rizika i broja katastrofa pri londonskom Univerzitu.

Stručnjaci ocjenjuju da je vrlo vjerovatno da će erupcije na Islandu, umjerene ili velike, zajedno sa odgovarajućim vremenskim uslovima, ponovo prouzrokovati otežano odvijanje aviosaobraćaja.

U drugom izvještaju, koji je objavio Institut za fiziku u Londonu, naučnici su saopštili da su otkrili da su oblaci vulkanskog pepela, koji su se nedavno nadvili iznad  Škotske, prouzrokovali "naelektrisanje" koje bi moglo oštetiti avione. 

"Naelektrisane čestice mogu da prouzrokuju smetnje u radio-vezi, a ako uđu u avion - mogu da predstavljaju opasnost i za putnike  i za avione", potvrđuju stručnjaci.

U nedjelju, 24. maja, saopšteno je da je završena erupcija vulkana Eyjafjoell.

Erupcijom vulkana 14. aprila izbačene su ogromne količine pepela, zbog čega je u aprilu bio paralizovan aviosaobraćaj u Evropi. 
Više od 100.000 letova bilo je otkazano, a  više oko osam miliona putnika bilo je blokirano. 

Vlasti su odlučile da kao mjere opreza zabrane letove - zbog čestica koje mogu da utiču na normalan rad aviona u letu.