Island
0

Manja količina lave i pepela ističe iz vulkana

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Manja količina lave ističe iz vulkana ispod glečera Ejfjallajokull na Islandu, a količina pepela iz vulkana se smanjila, rekao je u nedjelju Johanes Tomason iz islandske Agencije za civilnu zaštitu i vanredne situacije.

Manje lave znači da će ubuduće biti manje pepela, zato što pepeo proizvodi lava koja se topi kroz glečer ispod koga se vuklan nalazi, objasnio je Tomason aktivnost vulkana čija je erupcija prije 11 dana izazvala haos u evropskom aviosaobraćaju.

"Naučnici očekuju da će količina pepela biti smanjena, ili bar da neće biti povećavana, kazao je Tomason, dodajući da ispod glečera još postoji seizmička aktivnost", javio je Reuters.

Tomanson je rekao i da je teško predvidjeti šta će se dalje dešavati u vuklanu koji se nalazi oko 120 kilometara jugoistočno od islandske prijestonice Reykjavika.

Zbog ogromnih oblaka pepela, koje je vulkan izbacivao, aviosaobraćaj u Evropi prošle nedjelje je danima bio obustavljen, što je uzrokovalo velike probleme avionskim i drugim kompanijama.

Aviosaobraćaj je u petak ponovo normalizovan skoro u čitavoj Evropi, ali su aerodromi na Islandu zatvoreni od petka ujutro zbog premještanja oblaka pepela, koji se sada nalazi iznad Reykjavika.

Iako erupcija Ejfjallajokulla, koja je počela 14. aprila, više, uglavnom, ne ugrožava aviosaobraćaj, naučnici strahuju da bi ona mogla pokrenuti erupciju obližnjeg vulkana Katla, koji je mnogo veći.

Stručnjaci kažu da su ranije erupcije Ejfjallajokulla često prethodile erupciji Katle.

Posljednja erupcija Katle dogodila se 1918. godine, kada su zbog otapanja glečera poplavljene velike površine okolnog zemljišta.