Ankara
278

Vučić zahvalan Erdoganu na veličanstvenom dočeku poručio: Turska je "najveća sila" na Balkanu

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu na veličanstvenom dočeku i snažnoj opredeljenosti za podizanje ekonomske saradnje na najviši nivo.

Predsjednik Srbije je na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Erdoganom rekao da je upravo turski lider najzaslužniji za "vrtoglavi uspon" saradnje dvije zemlje.

Vučić je nakon sastanka u Ankari kazao da je posebno zahvalan što je turski predsjednik, usprkos stranačkim obavezama, izdvojio dva dana da dočeka srpsku delegaciju i pokazao time da mu je Turska iznad stranačkih interesa, da je pravi državnik.

Ukazao je da je Turska "najveća sila" na Balkanu, što, smatra, treba da je jasan odgovor onima koji se pitaju koliki je utjecaj Turske, i u pitanjima koja su od značaja za Srbiju, prenosi Tanjug.

On je zahvalio Erdoganu na veličanstvenom dočeku "kojim je ukazao počast svim građanima Srbije".

"Mislim da su ljudi u Srbiji mogli da budu oduševljeni i vide poseban respekt na koji je naša zemlja naišla u Ankari. Oni to znaju da cijene i sljedeći put kad budete dolazili, potrudit ćemo se da vas dočekamo na još većem nivou, a jednako i punog srca kao prvi put kad ste dolazili", rekao je Vučić obraćajući se Erdoganu.

Kad je riječ o unutarnjim stvarima Turske, Vučić je ponovio da Srbija nije krila podršku turskom predsjedniku i demokratskom poretku, koji je bio napadnut u vrijeme puča u toj zemlji.

"I prije većih i važnijih saveznika Turske, u toj teškoj noći Srbija je izašla s javnim izjavama i osudom napada na demokratiju i Erdogana, jer smo principijelno štitili međunarodnopravni i ustavni poredak svake zemlje članice UN, u tom slučaju Turske", napomenuo je predsjednik Srbije.

Kako je rekao, danas je delegacija Srbije vidjela posljedice tog napada i nije vjerovala kako je izgledalo kada neko izvede avijaciju zbog napada na legalne vlasti.

Delegacija iz Srbije je i položila vijenac za poginule, a Vučić je poručio da će Srbija uvijek znati štititi pravo nacija na sopstveno opredjeljenje i izbor vlada i sopstvenu budućnost u skladu sa svim međunarodno-pravnim aktima.