Svijet
0

Vrućina, insekti i bolesti stalna prijetnja za hiljade iračkih izbjeglica

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Nakon što su militanti Islamske države Irak i Levant (IDIL) 16. juna preuzeli kontrolu u iračkom gradu Telaferu, hiljade prognanih porodica, među kojima veliki broj djece, zbrinuto je u džamijama, školama, turbetima i drugim mjestima u susjednom Sincaru, gdje su drame njihovih života nastavljene u nehumanim uvjetima.

Problemi prognanih mališana su brojni, a najveću prijetnju predstavlja pojava različitih oboljenja usljed izloženosti visokim temperaturama, oblacima prašine i nedostatku hrane i lijekova.

U popodnevnim satima, kada temperatura zraka dostiže nevjerovatnih 50 stepeni Celzijusa, majke djecu sklanjaju u hladovinu ili ih osvježavaju hladnom vodom. Još jedan od problema je i najezda insekata, od kojih majke štite djecu isključivo mašući mokrim marama.

Postoji velika bojazan da bi u neuvjetnim kolektivnim centrima moglo doći do pojave epidemije.

Jedan od prognanih mališana je i šestogodišnji Husein Colak, koji sa porodicom boravi u turbetu „Hz. Zeynebe“ u Sincaru. U razgovoru sa novinarom AA prisjetio se da je samo čuo snažne eksplozije i da je pobjegao u kamion.

Iako veoma mlad, Colak je svjestan situacije u kojoj se nalazi i njegova želja je da što prije prestane strah i da se vrati svojoj kući. On dane provodi u igri sa vršnjacima oko mezarja u turbetu, dok su igrališta u njegovom rodnom Telaferu u rukama militanata.

Fatma Husein, koja također boravi u istom turbetu, kazala je da su njena djeca i unučad već dehidrirala usljed vrućine i nedostatka vode i da se veoma loše osjećaju. Ona je kazala da joj je snaha prije pet dana rodila unuku i da su joj dali ime Zejneba, kako se i zove turbe koje je sada njihov dom.

„U kompleksu turbeta trenutno živi 570 porodica. Najneophodniji su nam hrana, odjeća i lijekovi. Svi koristimo jedan toalet i kupatilo. Pojava zaraze je pitanje dana“, kazala je Husein.

Majka Zehra Kerim moli lokalne vlasti da im dostave ledomate kako bi svojoj djeci prestali davati toplu vodu od koje bi mogli oboljeti.

„Ostaje nam samo da se molimo Bogu za spas naše djece. Prognanstvo je tragedija i neka svako bude svjestan bogatstva života u svojoj kući. Hilljade porodica je prognano“, kazala je Kerim.

Upravitelj kompleksa turbeta Amir Ejup Abdulah tvrdi da je u proteklih nekoliko dana četvero djece preminulo usljed vrućine i neuvjetnog smještaja.

Ovim turkmenskim porodicama trenutno stiže jedino pomoć iz Turske, a prognani turkmenski pravnik Murteza Musa je kazao da je pomoć iz Turske dragocjena i da je dokaz pružene ruke prijateljsva. On je turske humanitarne institucije pozvao da, pored hrane i lijekova, dostave i aparate za kuhanje i spremanje hrane.

Turski Crveni polumjesec je u Sincar poslao 19 šlepera pomoći u vidu hrane, deka i šatora. Kampanja prikupljanja dodatnih konvoja pomoći i dalje traje.

Prema neslužbenim podacima, u protekle tri sedmice iz Telafera je u Sincar izbjeglo 60.000 izbjeglica. Riječ je o turkmenskim porodicama koje su trenutno pod zaštitom kurdskih jedinica "pešmergi" u Sincaru.