BiH
81

Alarmantna situacija u prihvatnom centru Dubrave, nedostaje hrane, prijeti epidemija

Piše: T. S.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Stotinjak osoba, ponajviše iz mjesta kalesijske općine, smješteni su u hangare Vojne baze Dubrave kod Živinica. Ugroženo stanovništvo ima bezrezervnu podršku i pomoć pripadnika Oružanih snaga BiH, ali im je u narednom periodu neophodna pomoć šire društvene zajednice kako bi se lakše nosili sa najtežim životnim problemima.

"Mi smo iz Horozovine koja je u potpunosti uništena. Ostali smo bez igdje ičeg i vjerovatno nikada više nećemo biti na svojim imanjima. Trenutno imamo krov nad glavom, ali ovo nije rješenje za nas. Možemo ostati mjesec ili dva, ali šta ćemo poslije", pita se Elvir Ikanović, mještanin Horozovine.

Prije aktiviranja klizišta, mještani Horozovine su se okupili u jednoj kući. Njih 15-ak su istrčali i prešli na susjedno brdo, a onda su im se kuće pretvorile u prah i pepeo.

"Svaka riječ je suvišna. Izgubili smo sve, teško se mirimo sa tim, ali iz ove kože ne možemo", kaže Ikanović.

Uprkos brizi pripadnika Oružanih snaga BiH situacija u prihvarnom centru je alarmantna. Nedostaje hrane za bebe, higijenskog pribora, a saznajemo kako ugroženom stanovništvu prijeti epidemija zaraznih bolesti.

"Imamo u jednoj sobici majku sa šestero djece. Jedno od njih je novorođenče, koje je ona jutros odvela na pregled", govori Ikanović, a u sobici zatičemo braću i sestre koji s nestrpljenjem čekaju povratak majke.

Sadeta Ikanović kaže kako će u jednoj prostoriji organizovati radnu akciju čišćenja i pranja, a sve kako bi prostrla serdžade i kako bi ugroženi građani imali gdje da klanjaju.

"Moramo se moliti dragom Allahu, jer smo u jednom bespomoćnom položaju. Očekujemo pomoć dobrih ljudi, ali se najviše uzdamo u dragog Allaha", govori nam Sadeta Ikanović.

U Vojnu bazu počela je pristizati konkretna pomoć ugroženim građanima. Udruženje "Zemlja djece" iz Tuzle dopremilo je neophodne potrepštine, a mnoge neformalne grupe preko Facebooka pozivaju građane da doniraju hranu, odjeću, posuđe... kako bi se boravak u Vojnoj bazi ugroženim građanima bar donekle olakšao.