Govorio u buđenju naroda
189

Vrhovni vođa Irana pozvao muslimane da zaustave izvoz hrane i nafte u Izrael

B. H.
Foto: Khamenei.ir
Foto: Khamenei.ir
Vrhovni iranski vođa, ajatolah Sayyed Ali Khamenei osvrnuo se na rat u Gazi i kazao kako to nije rat između Izraela i Gaze nego istine i laži, između arogancije i vjere.

Khamenei se obratio studentima u Teheranu povodom 4. novembra, koji se u Iranu obilježava kao nacionalni dan učenika i studenata.

"Svojom strpljivošću stanovnici Gaze uspjeli su pokrenuti ljudsku savjest. Pogledajte šta se događa u svijetu. U zapadnim zemljama, u Britaniji, Francuskoj, Italiji i mnogim američkim državama, ljudi se okupljaju u velikim masama i skandiraju parole protiv Izraela i same Amerike", kazao je Khamenei

Khamenei je istakao da je arena sukoba između Gaze i Izraela arena sukoba istine i laži, te poručio da će konačnu pobjedu ostvariti saveznici palestinskog naroda u ne tako dalekom vremenu.

"Islamski svijet ne smije zaboraviti da su Amerika, Francuska i Britanija stale protiv islama i potlačenog palestinskog naroda u odlučujućem pitanju Gaze. Islamski svijet ne bi trebao zaboraviti, u svojim odnosima, jednadžbama i analizama, one koji su stajali protiv palestinskog naroda i vršili pritisak na ovaj potlačeni narod, a stvar nije ograničena samo na cionistički entitet", istakao je Khamenei.

Osvrnuo se i na propalestinske demonstracije širom svijeta kao i teze pojedinih političara da iza njih stoji Iran.

"Njihov ugled se srušio. Samo glupa osoba može reći da iza demonstracija u Britaniji stoji Iran", dodao je Khamenei.

Pozvao je muslimanske zemlje da bojkotuju Izrael.

"Ono na čemu islamske vlade i Muslimani moraju insistirati je nužnost trenutnog zaustavljanja bombardovanja Gaze i zatvaranja ruta za izvoz nafte i hrane u cionistički entitet", istakao je Khamenei.

Na kraju je kazao kako je Izrael pretrpio veliki poraz koji se ne može nadoknaditi.

"Cionistički entitet je šokiran i iznenađen udarcem koji je primio, a koji se ne može nadoknaditi, te laže svom narodu o svojim zarobljenicima. Neka znaju da će snaga vjere pobijediti oholost, uz Božju pomoć.", kazao je Khamenei.