Njemačka ministrica
2

Von der Leyen: EU razmatra da umjesto jednoglasnog uvede većinsko glasanje

FENA
Ursula von der Leyen (Foto: EPA-EFE)
Ursula von der Leyen (Foto: EPA-EFE)
Evropska unija razmatra donošenje vanjskopolitičkih odluka putem većinskog glasanja, umjesto traženja jednoglasnog sporazuma svih država članica, izjavila je u srijedu njemačka ministrica odbrane Ursula von der Leyen.

"Mi razmišljamo o eventualnom prebacivanju na većinsko glasanje u diplomatskim i vanjskopolitičkim pitanjima kako bismo odgovorili na krize i progovorili jednim glasom, evropskim glasom tako da vas ne može blokirati jedna zemlja koja ne želi da učinite bilo šta u pravcu onoga što Evropa želi da kaže", izjavila je Von der Leyen na njemačkom simpoziju u London School of Economics.

Govoreći o njemačkim ulaganjima u vojsku, koja su drastično smanjena nakon kraja Hladnog rata, ali su ponovo buknula nakon ruske aneksije ukrajinske regije Krim u 2014. godini, Von der Leyen je kazala da će trebati godine da se njemačke oružane snage vrate nekadašnjim standardima.

"Kompletan proces modernizacije potrajat će godinama u Njemačkoj , a također i u mnogim zemljama. To je ono o čemu raspravljamo", kazala je.

U izvještaju njemačkog ministarstva odbrane u ovoj sedmici ustanovljeno je da je manje od polovine podmornica, borbenih aviona i ostalog ključnog naoružanja spremno za upotrebu.

Upitana o izvještajima njemačkih medija o cyber napadu koji je pokrenula ruska hakerska grupa APT28, Von der Leyen je odbila komentirati.

U izvještajima se navodi da je grupa, koja je već napala njemački parlament u 2015., uspjela ukrasti podatke od ministarstava vanjskih poslova i odbrane u posljednjem hakiranju.

Njemačke vlasti potvrdile su da istražuju cyber napad koji je pogodio vladine kompjuterske mreže, ali su saopćile da je incident stavljen pod kontrolu, prenosi Reuters.