Potvrdio guverner
76

Vojska izlazi na ulice najteže pogođene italijanske regije

N. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Guverner Lombardije Attilio Fontana rekao je danas da je vlada prihvatila rasporediti vojsku u regiji kako bi postrožila karantin u borbi protiv širenja koronavirusa.

"Zahtjev je prihvaćen i 114 vojnika bit će razmješteno širom Lombardije. To je još uvijek premalo, ali je pozitivno. Nažalost, ne vidimo promjenu u trendu brojki koje rastu", rekao je Fontana na konferenciji za novinare.

Inače, Lombardija je zatražila od vlade i da dodatno postroži restrikcije koje su već na snazi, uključujući i zatvaranje svega što nije ključno za život.

Posljednji podaci pokazuju kako nema usporavanja pandemije koronavirusa u Lombardiji, iako je prije nekoliko dana Fontana rekao da ima razloga za optimizam.

"Povećanje broja novih slučajeva nije tako dramatično kao što je bilo prije dva dana. Nadajmo se da se radi o preokretu trenda. Ovo bi mogao biti početak silazne putanje", kazao je Fontana u ponedjeljak.

Podsjetimo, u Italiji se do sada koronavirusom zarazilo više od 40.000 ljudi, dok je broj smrtnih slučajeva dosegao 3.405.