Egipat
0

Vojno vijeće s Ustavnim sudom na čelu zemlje

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Nakon ostavke egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka, koji je vladao 30 godina, vlast u zemlji u petak je preuzelo Vojno vijeće na čelu sa Vrhovnim ustavnim sudom, objavio je TV-kanal Al-Arabiya.

Vojno vijeće Egipata najavilo je da će smijeniti vladu, suspendirati oba doma parlamenta i vladati na čelu sa Vrhovnim ustavnim sudom. Ta informacija trebalo bi da bude potvrđena u zvaničnom saopćenju koje bi Vijeće trebalo da objavi tokom večeri, prenosi Reuters.

Predsjednik Mubarak podnio je u petak ostavku poslije 18-dnevnih protesta građana koji su tražili njegov odlazak.

"Uzevši u obzir teške okolnosti kroz koje zemlja prolazi, predsjednik Mubarak odlučio je napustiti funkciju predsjednika republike i odredio Vrhovno vijeće oružanih snaga da vodi državne poslove", saopćio je u kratkom televizijskom obraćanju potpredsjednik Omar Suleiman.

Lider egipatske opozicije Mohamed ElBaradei izjavio je: "Ovo je najveći dan mog života. Zemlja je oslobođena!"

"Decenijama smo čekali ovaj događaj. Očekujemo da ćemo raditi s vojskom kako bismo se pripremili za slobodne i poštene izbore. Čeka nas i period tranzicije i podjela vlasti između vojske i naroda", rekao je ElBaradei za Reuters.

Upitan da li će se kandidirati na izborima, egipatski opozicioni lider rekao je: "Ne razmišljam o tome. Živio sam dovoljno dugo i sretan sam što sam dočekao da vidim slobodan Egipat!"

Vijest o Mubarakovoj ostavci okupljeni građani na centralnom kairskom trgu Tahriru dočekali su ovacijama, zagrljajima i uzvicima: "Narod je srušio režim!"